Protestantse Kerk "De Brabantse Olijfberg"
vpkb Antwerpen-Noord
Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen
   
bouwhistorie
Voorhal
Kerkzaal
houtwerk
2012 - werken

Kerkgebouw - houtwerk

 
In deze protestantse kerk met een oecumenische traditie (eerst katholieke kloosterkapel, dan calvinistische kerk met Lutherse invloed – glas-in-loodramen, altaar) valt het vele, mooie eikenhout erg op.
Zowel de preekstoel, het (Lutherse) altaar, de vernuftige banken als de orgelkasten op het doksaal kleuren de kerk van binnen diep en warm bruin.
 

Preekstoel
Deze 5 meter hoge preekstoel van eikenhout, kent mooie uitsnijdingen in het hout. Er bevindt zich ook een groot en mooi geluidsdak boven de predikant. Deze preekstoel staat links vooraan in de kerk sinds 1905 te prijken. Hij staat niet zoals in vele protestantse kerken centraal, in het midden van het koor.
 

Altaar
Het feit dat deze protestantse kerk een ‘altaar’ heeft is hoogst ongewoon. Dat is te danken (niet, te wijten) aan de Lutherse invloed van kerkgangers tijdens de XIXe eeuw. Dit bijzonder kerkmeubel met bepaalde, sobere houtinsnijdingen dateert eveneens van het begin van de XXe eeuw. Als je de kerk binnenkomt valt bijna onmiddellijk het zicht op dit altaar. Voor calvinisten en lutheranen is trouwens een compromis gezocht in de architectuur van dit altaar: de tafel staat op wieltjes, zodat je die tegen de wand kunt aanschuiven (echt altaar waarvoor je knielt) of je kunt die tafel ‘terugschuiven’ zodat je tussen de wand en de tafel kunt staan (calvinistische variatie). Beiden waren daarmee tevreden!
 

Kerkbanken
Ook hier is iets unieks aan: de genummerde kerkbanken kunnen met rugleuning andersom gezet worden. De bank zelf hoeft dan niet gedraaid te worden, wel de leuning. Zo kan men bijvoorbeeld een orgelconcert met het zicht op het doksaal en het orgel beluisteren.
 

Orgelkasten
Het mooie Duitse romantische Walckerorgel met zijn bijna 2000 pijpen, kent 2 mooie houten ‘kasten’ , waarop de pijpen gebouwd zijn. Deze kasten zijn van hetzelfde type eikenhout als beneden in de kerkzaal en zijn van beneden goed zichtbaar.


Houten beeld van Johannes de Doper
Als u de kerk binnentreedt wordt u aan de ingang verwelkomd door een beeld van Johannes de Doper, gemaakt van Surinaams hardhout uit één van de pijlers in de haven van Breskens. De priester-beeldhouwer Omer Gielliet uit diezelfde plaats heeft dit gemaakt. Het beeld doet denken aan de expressieve tekeningen van Permeke en heeft iets aansprekend en appellerend. De ‘vlegel’ moet het kaf van het koren scheiden.
 

Kerkdeuren
De twee kerkdeuren zijn van een indrukwekkende grootte: 4 meter hoog. Onlangs zijn ze weer bijgewerkt, zodat ze er mooi en onderhouden uitzien.
Zo valt er in onze kerk heel wat houtwerk te bewonderen. Ook in de inkomsthal van de kerk valt er nog wat te bezien. We maken de bezoekers graag deelgenoot van een stukje bijzondere historie van onze kerk, gekleurd en ook doorgegeven via bijzondere kerkmeubels, zoals altaar, predikstoel, banken en orgel.

 
   
Home ] contactinfo ] Kerkelijk leven ] Kerkdiensten ] Organisatie ] Kerkgebouw ] Brabantse Olijfberg ] Walcker orgel ] Cultuurpatrimonium ] Bezinning ] ANBI ]