Protestantse Kerk "De Brabantse Olijfberg"
vpkb Antwerpen-Noord
Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen
   
Home
Up
Kerkblad BAND
Predikanten
Kerkelijk centrum
Kosterij
Kringen
Oecumene
feest: 400 jaar
Fotogalerij-en
 
Gemeentenieuws

vanaf september 2016 is de hele BAND (Antwerps Kerkblad) te lezen als PDF. Klik...

 

Gemeentenieuws zomer 2016

Gemeenteberichten Antwerpen Noord.

U mag op vakantie!

http://1.bp.blogspot.com/-hU3yZR0EXRQ/VOoGm3XTFDI/AAAAAAAATkE/OJyW1ayPfwY/s1600/DSCI1900.JPGWe spreken dat gewoon met elkaar af. Waar u heen gaat mag u ( gelukkig ) zelf weten, en ook wat u doet, is aan u: maar wij gaan op vakantie. Dat wil zeggen: de komende maanden  gaan we anders stappen, anders boodschappen doen, anders met de buren om: we houden vakantie. De hele serieuzen onder ons gaan er vandoor, gaan ergens anders slapen, kijken en eten. Anderen vinden dat maar gedoe en blijven waar ze zijn: maar we hebben allemaal vakantie: u krijgt het. We praten wel eens over moe worden, een burn-out krijgen zelfs, geen zin meer hebben: wel, dit frist ons leven op. Het onderbreekt vaste patronen: het mag, het is gezond, gezond voor je geest: het hoort erbij. De boog kan niet altijd gespannen zijn, zegt een volkswijsheid. Het is een waarheid als een koe: en zo´n beest schijnt in een weiland te staan…. ik zou maar eens gaan kijken:   ik wil maar zeggen: soms zijn dingen heel simpel.

Zomerse kerkdiensten…

Na 3 juli zijn alle zondagse diensten gezamenlijk: niet altijd  in de Lange Winkelstraat, wel steeds met een Antwerpse dominee. Een overzicht wanneer en waar hangt op, en treft u aan in dit kerkblad. Door de zomer heen lezen we psalmen en preken over psalmen: omdat dat zo veel oproept: omdat het ons zoveel te zeggen heeft. We scharen ons in de rij van gelovigen die deze woorden de eeuwendoor zelfs dagelijks hebben gezegd, gebeden, gezongen.

Maar zondag 3 juli hebben we nog een laatste dienst, gewoon onder ´mekaar´. We vieren avondmaal. We houden ook, na afloop, nog een korte gemeente vergadering, waarop we een nieuwe ambtsdrager verkiezen: Havsju Salcuk, Veldstraat 74. Wij zijn enorm blij dat er nu ook vanuit de Assyrische kring iemand in de kerkeraad komt. We nemen afscheid van Rini Quirijns, die uit de bestuursraad treedt, omdat hij weer in Nederland gaat wonen. Op de gemeentevergadering zullen we ook uiteenzetten hoe wij de 3e predikantsplaats willen gaan benutten voor het werk vanuit het Bijbelhuis. De laatste weken is er intensief overleg geweest tussen de drie Antwerpse kerken en het Bijbelhuis. De banden tussen Bijbelhuis en de Antwerpse kerken zullen steviger worden en we werken toe naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor dit Bijbel-kinderen en jongeren-project.

De eerste zondag dat we weer in eigen verband samenkomen is, zondag 4 september: maar daarover leest u dan weer in het nieuwe kerkblad, en dan hebben we een hele serie mooie zomerse gezamenlijke diensten achter de rug.

Bezoek uit Rwanda:

https://lh6.googleusercontent.com/-Vbx-ehQKznQ/V2F5gZ3M4yI/AAAAAAAAXME/NBre4k1yne04wIw8YRBH7glkLOAVeIhxACL0B/w1289-h859-no/DSC06056.JPGHet kwam toevallig zo uit dat de twee gasten die een rondgang maakten door de VPKB  op uitnodiging van onze Synode twee keer  bij ons overnachtten. Pastor Charles en districtvoorzitter Prince, twee bevlogen christenen vanuit onze partnerkerk in Rwanda. Daardoor konden we wat beter kennis maken, en dat deed erg goed.  Aan tafel, zowel ´s avonds als bij het ontbijt verstouwden we enkele stevige boterhammen kerkelijk leven. Maar ook de gewone dingen waren leuk om mee te maken: krentenbrood met pindakaas en hagelslag viel buitengewoon in de smaak. Ter compensatie van het zuinige feit dat van een pastor uit Afrika mag worden verwacht dat hij geen wijn drinkt. Wij hebben hen beleefdheidhalve daarin  gevolgd, voor zolang ze niet naar bed waren dan. Maar vooral hun scherpe observatie van ons kerkelijke West-Europese leventje vond ik waardevol. Ja, homofilie is echt een zwaarwegend punt voor ons: daar hebben we moeite mee: en hoe kan het dat jullie kerken zo matig bezet zijn? Wat onderscheid jullie als christenen van de andere Europeanen. De secularisatie van ons werelddeel was echt iets, waar ze tegenaan liepen; en ze begrepen dat zij daar geen gemakkelijk antwoord op moesten geven. 

https://lh4.googleusercontent.com/-ZvUVqvkRhTU/V2F5EEWD3LI/AAAAAAAAXME/z2ahFxopOIMhNL-krjcF_fliDkDmsEjKgCL0B/w1289-h859-no/DSC06044.JPGEen gezamenlijke BBQ bracht meteen ons als Antwerpse kerken rond de tafel, maar toch hadden we Francois Ndeze nodig om ons in de juiste stemming te krijgen voor een gezamenlijk lied. Later, bij een presentatie op het District lieten zij  zien, dat de kerk van Rwanda met eigen middelen veel voor elkaar kun krijgen. Een mooie opmerking, die ik dankbaar op tekende uit hun mond, was, dat het vanzelfspreekt dat een kerk meerdere koren heeft: elke leeftijd een eigen koor: want hoe kun je nou samenkomen, als je geen koor hebt? Misschien iets dat wij van hen zouden kunnen leren…

Het kerkgebouw als bouwwerf.

Vanwege de herstelwerkzaamheden van fase 2 van onze restauratie zal de kerk tijdelijk een hele verandering ondergaan. Alle banken aan de kant van de ramen worden weggehaald en gestockeerd. Zo komt er ruimte vrij om aan de hoge ramen te werken. Aanvankelijk zal dat niet meer zijn dan dat er plastieken doorzichtige platen voor de ramen geplaatst zullen worden. Ook het orgel wordt weer ingepakt. Maar het voorplein, voor de kerk blijft voor het grootste deel leeg: de bouwwerf zal achter bij de voormalige Marnixschool komen. Over een klein jaar zijn de werken afgerond, en zal zowel het dak vernieuwd zijn als de buitenmuren van het schip. De grote lelijke ijzeren beschermbeugels kunnen er dan af. We zijn benieuwd naar het resultaat.

Goed, en dan gaan we nu maar vakantie houden: alle goeds, ds Hans Neels

 

http://www.leusderbc.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/08/Vakantie-2014.png

 

 

Gemeenteberichten Antw.-Noord

Nieuwe ontferming…

 

Zei ze hadden we nieuwe ontfermingband

besteld wij, ze zouden die brengen,

de nieuwe ontferming, op vrijdag.

Zeggen ze vrijdag kan het op zaterdag.

Zeggen we ja, maar dan wel in

de morgen. Zeggen ze, gaat niet,

dat gaat niet, de morgen. Zegt mijn

man goed, dan kom ik die zelf halen,

zaterdag dan in de morgen, dat kan?

Ja dat kan, zeggen ze. Komt hij daar,

zaterdag, nergens ontferming. Zegt hij

hoezo niet, die zou er toch wezen?

Nee nee, die is er niet, komt u maar

vrijdag. Zegt hij, wat vrijdag, ik moet

die meteen. Zeggen ze, gaat niet, die

is nog niet binnen. Zegt hij u zei toch

dat die er nu was? Zeiden zij

moeten we zeggen van niet dan,

wilt u dat horen,

van zeggen van niet?

               

                ( gedicht van Joke van Leeuwen)

Ontferming is niet te koop: ook in de kerk niet. Je haalt het niet uit de winkel, en van bestellen komt niks terecht. Toch hangt vanaf de nieuwjaarsdienst aan de deur van onze kerk dit pamflet. Ieder die binnenkomt loopt er langs. Barmhartigheid , hoe dan ook, daar moeten we in onze tijd wel aan geraken, want anders gaat het fout, in onze samenleving.  De Paus kwam ermee: een jubeljaar.  Je kunt het inkleuren zoals je wil, maar dat we met barmhartigheid voor de dag moeten komen, is wel urgent. We hopen het hier te leren, is ons gebed.

 

Kerkdiensten:

In februari worden we ´overvallen´ door de 40-dagentijd. Woensdag 10 februari is as-woensdag, en daarna gaat het alweer naar Pasen toe. Ik schrijf dat allemaal wat ernstig op, hoewel ik niet wil zeggen dat ernstig serieuzer is dan vrolijkheid of dat als wij als christenen gaan vasten en bidden, we dan beter op onze plek zijn dan als we van het leven genieten:…hoewel er iemand was die zei dat christenen alleen door vasten en bidden het koninkrijk zullen binnengaan. Dat is wel zo. Maar ik denk weleens dat wij als christenen meer moeite hebben met echt vrolijk worden in de Heer, dan met bezinning. Dat je verbazen en opgetogen raken verder van ons af staat, dan het wat inactieve nadenken. Wel, misschien is dat dan wel iets voor de komende 40-dagen, voor in de kerkdiensten en door de weeks: op zoek gaan naar de vrolijkheid, van leven, van geloven, van er mogen zijn voor God. Dat is lijden, en sterven…. en opstaan, en zo wordt ons duidelijk, waarom Jezus die weg ging.

Alle diensten zijn in de Lange Winkelstraatkerk, behalve  zondag 14 februari: dan is het krokusvakantie en houden we een gezamenlijke dienst in de Sanderusstraat, waar mw. M.Knetemann zal voorgaan.

Allerlei:

Let u voor het overige op de rubriek: voor allen. Met name de protestantse lezingen over het avondmaal worden heel boeiend: sprekers van buiten, interessante ontmoetingen met gerenommeerde sprekers uit de verschillende kerkfamilies.

Koorproject: voor de gezamenlijke palmpasendienst van zondag 20 maart worden weer zangers gevraagd. Dit keer geen ingewikkelde koormuziek, maar eenvoudige, prachtige, meerstemmige koralen.  Wie doet mee?

En, nee, we gaan niet naar Taize. We kregen de organisatie niet rond. Maar de jongeren die belangstelling toonden worden ruim gecompenseerd voor hun belangstelling: we trekken er wel een paar dagen op uit, maar nu naar Nederland. Foto´s volgen.

Verder blijven we bidden, elke dinsdag en vrijdagmiddag, 12.40, een dienst van een kwartier: een vast ritme, aangenaam. En wie donderdagavond mee wil eten, kan zich melden bij de kosters Jan en Jantien.( voor woensdagavond 12u., samenetenlws@gmail.com )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeenteberichten Antwerpen-Noordhttps://gerdalubbersen.files.wordpress.com/2010/12/posterkerst.jpg

Kerst in donkere tijden.

Nee, het is niks bijzonders, dit jaar, gewoon als altijd, kerst tegen het donker op. Het verschil is dat we vandaag beter verstaan wat duister en donkerte is. Broze kwetsbaarheid, dat van God komt, een betrokkenheid die onvoorwaardelijk om ons geeft. We trekken het mooiste dat we hebben uit de kast, om Christus te begroeten: zang vooral, ik kan het ook niet helpen, maar zang is voor velen HET middel om tot uitdrukking te brengen wat Kerst betekent: eenvoud en schoonheid; we zingen gewoon een liedje, maar het straalt daardoor diep van binnen. Maar kan dit broze van God zich meten met het geweld, dat mensen in zich hebben? Er moet dus nog wel wat gezegd worden: vandaar…..

kerkdienst, tot na kerst:

in de maand december tellen wij onze stappen tot aan 25 december, elke zondag een volgende advent. Zondag 6 december, 2e advent, een luide stem vanuit de woestijn: bereid de weg voor de Heer, Lukas 3.

 • Zondag 13 december, LETOP, DE DIENST BEGINT DAN OP HALF ELF !!!, a festival of nine lessons and carols, de manier om kerst in te luiden: lezingen vol verwachting, en liederen die daarbij passen. Een exclusief projectkoor zal de toon zetten. Dit is een gezamenlijke dienst met Anbtwerpen-Zuid.

 • Zondag 20 december, bijna kerst,Lukas 1, de lofzang van Maria, het Magnificat.

 • Kerstavond, 24 december, donderdag om 18.30u, een gezamenlijke kerstavonddienst in de Lutrherse kerk aan de Tabaksvest.

 • Kerstmorgen, 25 december, zoals onze gewoonte is: eerst een korte avondmaalsviering, dan om 10.30u, de hoofddienst, met een variëteit aan liturgie, hoog en laagdrempelig, of hoe je dat noemen wilt: Christus en onze wereld.

 • De zondag na kerst, 3e k3rstdag, 27 december, is de dienst in de Sanderusstraat, en mw. Carola Dahmen zal voorgaan, inmiddels afgestudeerd theologie, uit Leiden, maar bij ons hier bekend als Carola van het hoekhuis.

 • Zondag 3 januari, onze nieuwjaarsdienst, gezamenlijk met Zuid, in de hal van onze kerk, met op de drempel van het nieuwe jaar, de nieuwjaarsbrieven van de dominees: altijd een belevenis. Daarna een kort morgengebed, in de kerk.

 • En zondag 10 januari is er dopen.

Naast de kerkdiensten op zondag is er ook nog veel frivoliteit in en rond de kerk:

 • - zaterdag 12 december, om 14.00u, kunnen we met elkaar de hele site in kerstsfeer brengen. De opzet is dat we wat voor de kerk doen, maar ook iets voor onszelf meenemen naar huis, dat het heel gezellig wordt, en veel te snoepen valt. De middag wordt om 16.30u afgesloten met een zangmoment in de kerk: met kerstliederen van overal vandaan, engels, nederlands, en Urdu! Daarna, rond half zes, gaan we samen eten, en chefkok Thomas Camran kookt!

 • -zaterdagavond 12 december: kerstconcert van ANO NIEM, een muziekgezelschap dat Catelaanse en Provinciaalse kerstliederen ten gehore zal brengen, een vrolijk concert: kaarten € 12,- bij de inkom.

 • - zondag 13 december, 10.30u, dus on]ze Lessons and Carols

 • - dinsdag 15 december , 20.30u. het uAntwerps Universiteitskoor met hun kerstconcert: ´praise the Chord`, met een programma van gospel en negrosperituals. Kaarten € 5,- , bij de inkom.

Jubeljaar: ik vraag uw aandacht voor het artikel in de rubriek Oecumene over het jubeljaar, dat paus Franciscus uitriep voor 2016 en dat natuurlijk goedkerkelijk begint met de 1e adventszondag. Ook wij willen daar in participeren.

Middaggebed: elke dinsdag en vrijdag, van 12.40u tot 12.55u zit een klein groepje mensen bijeen in de kerk voor het middaggebed. Mocht u die tijd in de buurt zijn, kom ook even langs: de begin en eindtijd zijn heel stipt: we hebben het op onze kerkklok gelijk gezet. Het is een zinrijk moment.

http://www.pastoralezorg.be/cms2/uploads/image/elisabeth/De%2520geboorte%2520van%2520Christus.jpgEn verder, gebeurt er achter de schermen heel wat, waarover ik nog niet zoveel kan melden, omdat veel nog in een pril stadium verkeert, maar we bezinnen ons op een goede invulling van de 3e predikantsplaats, die vacant is, we zijn druk doende om van het Luther, of Reformatiejaar 2017 iets echt bijzonders te maken. Er wordt vanalles opgezet en uitgedacht om de betrokkenheid binnen de gemeente te verdiepen. En verder hebt u ongetwijfeld gemerkt dat we een stevige kachel gekregen hebben in de kerk: het warmkrijgen is daardoor geen probleem meer. En u mag weer parkeren voor de kerk, tenminste alleen als er iets van de kerk is, een vergadering of eredienst: als regel blijft het plein vrij, om de sfeer en historiciteit van de plek te behouden.

 Maar nu, eerst kerstvieren, met overgave en veel jolijt, en bewust onbevangen!  ds J.P.Neels

 

 

 

 

Gemeenteberichten Antwerpen- Noord.https://lh3.googleusercontent.com/-vyz9VMClp0o/VedKBF1diFI/AAAAAAAAVIY/8-5AgD8J0x4/w1286-h857-no/DSC02795.JPG

 

400 jaar kerk in de Lange Winkelstraat

Laat op de avond, 30 augustus…..

Heet van de naald, een korte impressie van de dag: een bijzondere dag, met boeiende ontmoetingen, vele gesprekken, en mooie momenten, mooi weer, en zowel s´morgens als ´s middags veel volk, heel veel volk. Vereerd waren wij met de aanwezigheid van de burgemeester, in de morgendienst, en een abdis van de Annunciaden, die dan toch maar met de kerk begonnen zijn, 400 jaar geleden, en een ruime variëteit aan gemeenteleden uit de vier kerken die deze dienst droegen, de DEGPA, de Lutheranen van de Tabaksvest, Antwerpen Zuid en Noord.

En op de middag een stralend concert van Psallentes, muziek uit de tijd van dhttps://lh6.googleusercontent.com/-4vKMZ7Lh2Uc/VedMZpGgTBI/AAAAAAAAVIY/IIt2gzch960/w1276-h851-no/unnamed%2B%25287%2529.jpge steenlegging van de kerk, gregoriaans, verbluffend krachtig en loep zuiver. En de bisschop zat daar, en vele vrouwen van de orde van de Annunciaden van vandaag mochten we verwelkomen. Bijzonder om hen welkom te heten in hun kerk, die ook onze kerk is. En ervoor en erna vooral veel gezelligheid: oude bekenden, nieuwe gezichten.  Een humoristische sketch vanuit de DEGPA, lekker eten, kortom, en ik zou het ook lang kunnen uitmeten: een zeer vreugdevolle dag, waarin duidelijk werd dat protestants zijn vandaag, in België, ook zinvol is.

 

Veranderingen !

- afronding werkzaamheden Jeugd en integratiepastor.  Marian Knetemann heeft met ingang van 1 oktober  ander werk gekregen:  zij  zal op het hoofdkantoor van onze kerk in Brussel, in de Brogniestraat  gaan werken als  verantwoordelijke voor de communicatie, zowel intern als voor de externe contacten. Dat is een full-time functie en zal dus betekenen dat zij haar werkzaamheden in onze gemeente gaat afronden.  Vanaf 2012 was zij een stimulerende animator, zowel voor het https://lh5.googleusercontent.com/-bXCMDJCxDXg/VedLXYLuetI/AAAAAAAAVIY/hV4PuVdLomE/w571-h857-no/DSC02823.JPGjeugdwerk als binnen de Urdu-gemeente.  Met een vrolijke lach en rappe babbel trok zij velen over de streep om ook zelf mee te doen, met catechese, bij de kindernevendienst of andere kerkelijke aktiviteiten.  Marian doet graag allerlei dingen tegelijk: daardoor had ze overal wel een vinger in de pap, wat zeer samenbindend heeft gewerkt. Ze blijft als ouderling in de kerkeraad, maar aan haar specifieke werk in onze gemeente komt een eind. Dat zal door anderen moeten worden overgenomen !!  In de dienst van 20 september nemen wij dus  afscheid, niet van haar, wel  van onze jeugd en integratiepastor.

- half september zal dan echt de restauratie van de voorgevel zijn afgerond. Helaas konden de stellingen nog niet weg op 30 augustus: een laatste verhardingslaag moest op droge steen worden aangebracht, en dat lukte net op het laatst toch niet. En terwijl de werf wordt opgeruimd, melden zich alweer  de nieuwe aannemers, voor de volgende fase van de restauratie: dak en zijgevel, waarmee mogelijk in mei 2016 zal worden gestart.

- de feestelijkheden van 30 augustus luidden meteen het nieuwe seizoen in: de zomer is voorbij. In het volgende kerkblad kunt u lezen wat er allemaal te doen zal zijn, dit jaar in de kerk. Persoonlijk kijk ik terug op een zinvol studieverlof: een mooie kennismaking van binnenuit met het leven en denken van de Anglicaanse kerk en haar spiritualiteit. Ik kan me niet voorstellen dat u niets aan mij zult merken, daarvan. Ik denk dat onze Anglicaanse zusters en broeders ons iets wezenlijks kunnen leren over het dagdagelijks  leven met het evangelie, in deze tijd. Het heeft mijzelf zeer geïnspireerd, en ik hoop het nuttig te kunnen maken.

Kerkdiensten:

In september door wat roostertechnische zaken twee gastpredikanten: ds. Ina koeman, en ds. Marc Schipper, u niet onbekend. Zondag 20 september zal het bij het afscheid van onze pastor jeugdig en integrerend toegaan, veronderstel ik: we zijn nog niet toegekomen aan een concrete invulling. Vanaf oktober komen we weer in rustiger wateren, wat kerkdiensten betreft.

Uit de gemeente:

Overlijden. In de zomerperiode overleed Theodoor Hans, 89 jaar oud.  Coll. Ds. Koeman was betrokken bij de uitvaart en schreef het volgende:

Op 24 juli 2015 werd vanuit onze kerk de heer Theodoor Hans begraven. Samen met zijn vrouw Martha was hij jarenlang lid van onze gemeente. Theo Hans was de vijfde van de zeven broers Hans en werd in 1925 geboren. Goede herinneringen had hij aan de jaren in de Burgemeester Marnixschool, hij kon er tot op hoge leeftijd genietend over vertellen. Hij studeerde graag in de Bijbel en in de (kerk)geschiedenis en discussieerde daar graag over. Met een klein groepje namen we afscheid van hem, we lazen uit Psalm 139... Eén kent Theo tot over de dood heen, in zijn handen is hij thuisgekomen.                                          Ds Ina Koeman

Geschonken: in de kerk staat een nieuwe kleine  vleugel, geschonken door de fam. Hans van de Berg. Het is een mooie handzame piano, goed bruikbaar in onze kerk met haar ruime akoestiek. We gaan hem nog een keer officieel inwijden, met een vrolijk muzikaal festijn.

Groet,  het is weer leuk om aan de slag te gaan, met een nieuw seizoen: hopelijk kunnen we wat voor elkaar betekenen,  met vriendelijke groet ds J.P.Neels.

 

 

 

juni 2015

Studieverlof….

https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xap1/t51.2885-15/e15/927198_197693890413722_254659521_n.jpgHet is niet zo dat er helemaal niks meer gebeurt in juni, in de kerk, maar de kerk vindt wel dat deze tijd aangewezen is om, als je daarvoor in aanmerking komt, studieverlof op te nemen: dus dat doe ik dan maar braaf. Van 8 juni tot 8 juli hoort of ziet u niks van mij, en als u mij wel zie, zie ik u niet… denk ik…, maar ik moet omwille van mijn vak me deze weken ernstig verdiepen in studiestof, waar ik anders minder gelegenheid voor heb. Ik doe het met veel dank, want het klopt: vaak gaat tijd ´verloren´ met bijkomstigheden, terwijl het mijn plicht is, om bij de tijd te blijven in mijn vak. U gaat ook liever niet naar een tandarts die niet bijgeschoold is, neem ik aan.   Wat ga ik doen? Lezen, hardnekkig volhouden te lezen: Rowan Wiliams natuurlijk, de theoloog die voor mij brede theologie weet te verbinden met waar het deze tijd om gaat. Rowan schrijft niet makkelijk, dus volhouden!  En ik ga ruim een week collegelopen, aan de theologische hogeschool verbonden aan de kathedraal van Salisburry, in Engeland: u begrijp wellicht het verband: een oeroude kathedraal, volop in dienst, oude en moderne muziek, eeuwenoude liturgie: en op school daar, in de collegebank, denken we door over de tendens van onze tijd, die tot in de kerk doordringt: een voortgaande behoefte aan popularisering, eigenlijk van alles. Het zit in ons, allemaal: graag makkelijke toegankelijkheid, snelle hapklare oplossingen die liefst niet teveel moeite kosten: maar geloof heeft geen snackbar: geloven is door-denken en diepgraven, en vreugde beleven en kunstzinnig creatief het leven vormgeven, zoals Godzelf deed bij de schepping, zoals Christus in alle menselijkheid zijn weg ging onder ons. Nou ja, u ziet het, ik heb er zin in.

Kerkdiensten:

Vanwege mijn verlof krijgt u dus een schone variëteit aan voorgangers, met zorg door de kerkeraad uitgezocht, zodat u zich niet hoeft te beklagen. Zondag 7 juni zing ik mijn zwanenzang, zondag 14 juni gaat onze integratiepastor mw. Knetemann voor; vervolgens ruilen op zondag 21 juni onze integratiepastor en de voorganger van de Sanderusstraat, zodat in onze kerk ds.A.G.Los voorgaat; op zondag 28 juni is het de beurt aan de jeugd: dan zal kandidaat mw. Gerdien Neels de dienst leiden.

Met de eerste dienst van juli begint onze zomertijd van gezamenlijke diensten: Zuid en Noord komen dan samen in de Lange Winkelstraat met een gezamenlijke dienst, geleidt door ds. A.G.Los. Mijn eerste dienst is dan zondag  12 juli in de Bexstraat.

De gemeentevergadering:

die moet, nu ik schrijf, nog komen, maar ik wil van de gelegenheid gebruik maken om u uit te nodigen het geschrevene over onze gemeente goed in u op te nemen: deze keer geen jaarverslag, maar meer een  visiedocument [klik hier om het te lezen], zoals dat dan heet.  In de beschrijving van waar we ons mee bezig houden zit ook verborgen de zoektocht naar hoe het verder moet. Dat vraagt om aandacht. Het is bij lange na niet volledig: er gebeurt nog veel meer in onze kerk, waar niet over is geschreven: dit is slechts een voorzet, in de spits. Ik heb een broertjedood aan beleidsplannen: die suggereren doorgaans  dat we zo´n schip als de kerk kunnen besturen, en de praktijk wijst uit dat dat niet kan: we kunnen op de centen passen en het gebouw open houden, maar leven in de brouwerij, dat is een ander verhaal. Echt kerkelijk leven  valt niet te beheren: dat gaat haar eigen gang, heeft met zoveel onoverzichtelijke factoren en omstandigheden te maken, dat er eigenlijk geen beginnen aan is daar beleid voor uit te schrijven. Wat we wel moeten doen, is met geloof hoop en liefde bezig zijn en open blijven voor wat er op onze weg komt. Maar nu al willen zeggen waar we over een jaar of tien uitkomen, is onzinnig. Daarvoor is een kerk een te levendig organisme. We hebben wel grootse plannen: en daar werken we aan, vandaag, en morgen.

Babel reduc: recensie van de eerste try-out.

Hoe zet je suggestief de betekenis uit van het Babelverhaal uit Genesis 11. Klopgeesten op de orgelgalerij veronderstellen de bouw, de verstoring van de communicatie komt op ons af in enkele summiere gesprekken, geënt op  verhalen van gemeenteleden die van uit een ver land hier komen wonen. Het levert een mooi spel op vol leuke details: het begint er al mee dat het publiek op het podium zit en het spel zich in de banken afspeelt. Ik vind dat Nannette met Irene, Sander Johannes en Marthijn met nauwelijks middelen knap theater hebben gemaakt, leuk om naar te kijken en het laat je niet los, als het plots is afgelopen. ( zie voor speeldata, rubriek voor allen.)

Openkerkendagen:

De lange Winkelstraat doet mee met de openkerkendagen van 6 en 7 juni. Door het hele land heen zijn kerken dat weekend open en is er gelegenheid  tot bezichtiging. Bijzonder bij ons is dat op zondagmiddag 2x het theaterstuk Babel Reduc wordt opgevoerd. Verder is het natuurlijk leuk om eens te zien hoe de verbouwing vordert. Op de website  openkerken kunt u vinden welke andere kerken meedoen. Dat levert een aardige tocht door de stad op. In de kerk ligt ook een folder die u de weg wijst.

Unio Reformata:

In een mooi uitgewerkte folder wordt de komst van een nieuwe beweging in onze kerk aangekondigd. Zondag 7 juni wordt in Brussel met een feestelijke dienst de eerste stap gezet tot het vormen van een soort werkverband van kerken en predikanten, die zich willen laten inspireren vanuit het gedachtegoed van de Reformatie. Het gaat om onderlinge toerusting, inspiratie en ondersteuning.  Vanuit mijn Nederlandse achtergrond en ervaring met een kerk die uiteenvalt in denominaties van verschillende theologische oriëntatie ben ik daar niet gelukkig mee. In de vorige eeuw hadden wij in de kerk van Nederland, naast een scala aan onderling nauwelijks verschillende kerken ook binnen de ene Hervormde kerk flanken van vrijzinnig, confessioneel of orthodoxe snit. Aan het eind van de vorige eeuw waren al die stromingen in feite verdampt, omdat we met veel grotere invloeden te maken kregen, met name de zich overal manifesterende ontkerkelijking. Of je nu orthodox dacht of vrijzinnig, maakte eigenlijk niet veel uit: alle pasklare oplossingen om het tij te keren bleken niet echt te helpen. We hebben echt het inzicht en de wijsheid van iedereen en alle christenen –samen nodig om hier een weg voorwaarts te vinden. Ik denk dat we elkaar hard nodig hebben, of je nu links bent of rechts, ouderwets of modern. Op de kerkeraad is gezegd dat wij ons niet direct aan zullen sluiten bij welke eenduidige theologische stroming dan ook. Wel wil ik een pleidooi voeren voor het theologische debat. We zouden het elkaar in de kerk best wel eens wat moeilijker mogen maken als het gaat over wat echt belangrijk is, denk ik. Als zo´n confessionele beweging daar aan kan bijdrage, is ze misschien nuttig. Maar vooralsnog prefereer ik het open gesprek vanuit de breedte van de kerk, de wereld-wijde-kerk liefst, de kerk der eeuwen, en de kerk van vandaag..

Tussentijdse regeling:

In de periode van mijn studieverlof blijft de kerkeraad aanspreekpunt voor alles: binnen de kerkeraad is afgesproken hoe belangrijke zaken kunnen worden doorgebriefd en bovendien zijn de collega´s  volop bereid bij te springen mocht het nodig zijn.  Alle goeds, en tot gauw,

 

Ds Hans Neels

 

 

 

 

 

 

 

http://remmeltmeijer.files.wordpress.com/2010/04/resurrection-2.jpgPasen vieren we uitbundig. Misschien ziet u dat er niet van af, maar meer nog dan Kerst is Pasen ´ons´ feest. Het zet ons onnavolgbaar op een ander been. We zeggen wel eens van iemand die alleen maar sacherijnig kan zijn, dat hij met het verkeerde been uit bed gestapt is.  De opstanding van Jezus zet ons bestaan op zo´n ander been, dat alles gaat zinderen. Een ongekende hoogspanning trekt door ons leven. Het Koninkrijk van God blijkt taaier dan  grof geweld en brutaal onrecht, taaier dan tragiek en ongeloof. Zo durven wij het aan om iets nader te komen bij die afgrond van lijden, waar Jezus in terecht kwam. Voorzichtig kijken we over de rand, de diepte in: de duistere diepte van ons geschonden bestaan. Maar met paasmorgen halen we opgetogen adem: Jezus begroet ons van de overkant, als de levende, roept ons vrede toe: houd moed, de wereld is van Mij. En of we er nu een boerenkermis van maken of een verheven hoogmis, maakt in verhouding weinig uit: als we maar voelen dat we op een ander been gezet worden.

De kerkdiensten van de goede week gaan als volgt:

Zondag 29 maart, palmpasen, lezen we gezamenlijk het hele verhaal van Jezus kruisgang, van de zalving tot aan zijn begrafenis, zonder veel woorden van uitleg.           

Donderdag, witte donderdag 2 april, houden we dienst in de kerk van de Sanderusstraat: we vieren avondmaal en lezen over de  voetwassing.

Vrijdag, goede vrijdag 3 april, opnieuw in de Sanderusstraat, bekijken we een kruisweg en lezen en bidden daar omheen, en al luisterend leven we ons in in wat daar moet zijn gebeurd, die dag in Jerusalem.

Stille zaterdag is stil.

http://www.kruiswegstaties.nl/user/img/baauw-cl.jpgZondags,paaszondag 5 april,  in alle vroegte, s´ morgens om 8.00u, staan we bij de deuren van de kathedraal op de Handschoenmarkt, de voorgangers van de diverse kerken in Antwerpen, keurig in liturgisch feestgewaad : een korte lezing, een oud gebed, een vrolijk lied en groet: u bent welkom!!

Zondag paasmorgen 10.00u in de Lange Winkelstraat, beginnen we met een viering van het avondmaal, en breken het vasten. Daarna naar buiten, de tuin in.

Om 10.30u. begint daar de hoofddienst. Een nieuwe paaskaars wordt aangestoken, we zingen spontaan onze paasliederen en gaan zingend de kerk in. Hetzelfde oude gebed als die morgen bij de kathedraal gebeden werd, zal opnieuw klinken: het is de paasjubel van de oude kerk uit de 3e eeuw.

Zondag 12 april, beloken Pasen, sluit dan de reeks van paasdiensten: die zondag heet quasi modo geniti, d.w.z. als nieuwgeboren kinderen kijken we de wereld in.

 

De overige diensten in April en Mei zijn alweer gericht op wat komt: Pinksteren. Zondag 19 april is ds. I. Koeman voorganger, zondag 26 april neemt ik de draad weer op, met Johannes 10 over Herder Jezus.

 

Rondom de diensten: de nacht voor palmpasen trekt een groepje jongeren door Antwerpen, niet van kroeg naar kroeg, maar van kerk naar kerk; en telkens is er een moment om na te denken, door te denken: over Jezus op goede vrijdag en waarom het stil was, die zaterdag erna, en met een sprankelende film, slapen in de kerk. Een korte nacht, want de klok wordt verzet. Die morgen zullen ze in de kerk, in de Bexstraat, in de Sanderusstraat, hun verhaal doen. U zult het horen. Vanuit de Lange Winkelstraat zijn er geen jongeren die mee doen, spijtig genoeg.

 

En zaterdagmorgen,4 april, zullen enkele gemeenteleden het kerkkoor vormen, dat de paasdienst van de gevangenis zal opluisteren.

 

Evenementen: ik herhaal nogmaals mijn opmerking dat het loont om naar de rubriek ´voor allen´ te kijken. Daar vindt u de mooiste kerkelijke aktiviteiten keurig op rij. Nu, op de Plus 50-middag na, vooral de constatering, dat het aktieve seizoen wat voorbij is: het waren stuk voor stuk interessante lezingen bij 4x PROtetstants, en een bijzondere Matheuspassie van Willem Ceuleers.  Vooruit blikkend meld ik alvast de openkerkendagen op 6 en 7 juni, waar onze kerk ook aan mee zal doen, en HEEL BIJZONDER, zondag 30 augustus vieren we het 400-jarig bestaan van het kerkgebouw, met een gezamenlijke brede protestantse kerkdienst, en in de middag een bijzonder concert met oa muziek van Hildegard van Bingen.

 

http://home.solcon.nl/meesterkees/bel%20en%20klepel.JPGRestauratie: er wordt gehakt en geboord, dat horen en zien je vergaat en het stof uit onze oren komt, maar dat wijst erop dat de restauratie in volle gang is. De voorgevel zal er binnenkort weer uitzien alsof ze nieuw gezet werd. Momenteel wordt de klokkentoren onderhanden genomen. De klepel van de oude klok is zoek. Hij ligt niet meer op zolder: uit de archieven dook een brief op van 60 jaar geleden, waar al vermeld werd dat de klepel er niet was. Er wordt dus een nieuwe gemaakt, mogelijk aangevuld met een magneethamertje, zodat de klok niet alleen handmatig meer geluid hoeft te worden, maar gewoon met een knopje kan worden aangezet. Elke week wordt er door architect en aannemer gewikt en gewogen over allerlei technische vraagstukken, de juiste stenen, een certificaat voor vorstbestendigheid, kleurstelling, te veel om op te noemen. Het is een heel karwei. Toch gaan we er vanuit dat voor 30 augustus de stellingen weg zijn, tenminste……. dat hopen we.

 

Studieverlof:  eens in de vijf jaar mag een predikant een maand met studieverlof. Dat voorrecht is mij dit jaar beschoren: ik zal van 8 juni t/m 8 juli een maand uit de running zijn, vrijgesteld van ambtswerkzaamheden. Driekeer raden waar ik dan naartoe ga…..

 

Allen een mooie paastijd, met vriendelijke groet, ds Hans Neels

 

 

Op 2015:

http://www.natureelements.nl/wp-content/gallery/2011landschap/800_W_RM_duinlandschap_MG_6769.jpg

Voor alles, u, een mooi vrolijk zegenrijk en enerverend nieuw jaar! Ik vind het altijd weer mooi om mezelf en anderen er aan te herinneren dat de toekomst open ligt. In feite geldt dat voor elke dag, maar op de drempel van een nieuw jaar merken we aan ons eigen temperament dat het voor je zien van een open ruimte, een duinlandschap van mogelijkheden, ook energiek maakt. De zware schoenen waarmee we 2014 uitsloften blijken bergschoenen, en we strikken onze veters en zeggen tegen onszelf en anderen: allee, op pad. Het einde van het jaar voelt weleens alsof we door de tijd worden meegesleept, maar nu, voor in januari,  zitten we op de bok, en grijpen de teugels: vort paerd! Mag ik een pleidooi houden om zorgvuldig met deze initiatiefvolle momenten om te gaan. Natuurlijk, u weet het net zo goed als ik: vele goede voornemens houden geen stand. Maar laat wat nu boven komt toch enige ruimte krijgen om te groeien: wie weet zit er in ons ontwaken ook iets van de heilige Geest, die immer geestkracht is en leven. Volgens mij is alles wat ons leven op scherp zet en alles wat ons weer doet opademen op een of andere manier verbonden met God, al moet je steeds kritisch blijven op jezelf. Maar zoals God liefde is, zo is Hij ook degene die ons leven steeds weer op de rails wil zetten, opdat het vruchtbaar wordt. Wees dus voorzichtig met wat er nu bij ons boven komt, en houdt ook deze optie open: een mooi vrolijk zegenrijk en enerverend Nieuwjaar gewenst, dus!

Kerkdiensten:

De maand december kenmerkt zich door een hele serie bijzondere diensten, te beginnen met de Nine lessons and carols die de toon zette voor een vrolijk kerstfeest. Het wil voor Nederlandse poriën maar niet wennen, dat in België kerst nauwelijks een kerkelijk feest is; een kerstnachtdienst, in de landen om ons heen een garant voor bomvolle kerken, hier geen trekker is, en de kerstdag vooral in familiekring wordt doorgebracht. Terwijl het juist van die mooie inspirerende momenten kunnen zijn, met de hele meute in de kerk, als was het voor het vuurwerk van oudjaar. Ik blijf daar toch van dromen. Maar, dat gezegd zijnde, vond ik ook onze kersttijd een alleraardigst en plezierig gebeuren, met vele vrolijke en ontroerende momenten.

Voor dit jaar, een wijziging in ons gebruikelijke patroon: avondmaalszondagen zijn vanaf nu op de 1e zondag van de maand. Het bleek voor het samenstellen van het jaarrooster makkelijker te zijn, wanneer de avondmaalszondag van de Sanderusstraat en de onze samen vielen: meer is het niet.

Dat betekent dat we nu ( uitzonderlijk) een avondmaalszondag hebben op zondag 11 januari, daarna op 1 februari en op 1 maart enz.

We gaan dit jaar het Markusevangelie lezen: een evangelie dat ons kort en bondig naar Pasen leidt. Matheus en Lukas  zijn iets breder van stof, maar het charmante van Markus is, dat hij ons met zijn ongedurigheid om zo snel mogelijk over Pasen te beginnen, in zekere zin aanzet tot spoed:…zouden wij niet haastig eten, gaandeweg Hem tegemoet.

Over het doordeweekse kerkgebeuren: weet u dat het meeste door de weekse gebeuren van de kerk zich afspeelt in gezamenlijk verband van de drie VPKB-kerken van Antwerpen? Dat brengt met zich mee dat de meeste info over kringen en andere momenten te vinden zijn in de rubriek: voorallen,  enkele bladzijden verder in dit blad. Het is deze keer ook weer het lezen waard!

Parkeren: doorgaans is er op zondag vrij parkeren, rondom de kerk. Maar nieuw is, dat er in de Grote Kauwenberg een algeheel parkeerverbod geldt, ook op zondag. U kunt u geld beter gebruiken dan aan parkeerbonnen.

Tot slot, een citaat uit mijn nieuwjaarsbrief van 4 januari: ik schreef daar over wild….

“ Ik kom op het woordje wild, omdat ik in een krant las:   Zet u schrap, 2015 wordt een wild jaar in Europa… En vaak hebben die krantenjongens en meisjes daar kijk op. Een wild jaar, omdat het nog alle kanten uit kan gaan, het zelfs spannender wordt dan 2014, en dat was ook al niet mis.

Wat doen wij als kerk: hoe wild willen we zijn? Laat ik zeggen, - dat kost me geld, ik weet het,-  maar laat ik zeggen dat ik het afgelopen weleens heb gedacht: was het maar een beetje wilder, hier.

Wij zijn kerk op een plek waar heel veel mogelijk is.  De stad heeft aantrekkingskracht, studentengroepen komen hier graag, en masse komen ze door week voorbij, jongeren met talent.  Ik ben in april vijf jaar dominee bij u: ik krijg een beetje door hoe het hier werkt: hier liggen kansen. Misschien moeten we dan toch iets wilder worden…

Wild zijn we al, als het om zingen gaat: dat moeten we wel samen doen, Zuid en Noord, maar dan zetten we echt iets neer, wat respect afdwingt, al zeg ik het zelf… Graag meer van dat, dit jaar.

Waar ik ook aan denk, voor nu, komende tijd: bezinning met ouderen, bomma´s, bompa´s: dat wij het aan onze stand verplicht zijn over bepaalde zaken iets wijs te zeggen: eenvoudig, maar wijs. Emancipatie, als een wild plan: je bent ouder en je wilt wat!

Wild, dus… de braafheid voorbij: dat zou voor mij een thema zijn: niks beschaving….  de woestijn in en daar een oase zoeken, en dan gaan wonen bij de bron: zo wild. “

Alle goeds voor 2015, ds. Hans Neels

 

 

 

 

november 2014

De restauratie is begonnen…!   

Onze kerk heeft een nieuwe naam: werf  PIT. Dat is een dynamische naam, en die naam wordt eer aangedaan ook: aannemers piekeren niet over een te smalle poortingang; die halen simpel weg meteen de muur omver. Aanpakken, en met pit. De komende tijd is het procedé: eerst goed bekijken, foto´s maken, opmeten en uitproberen, dan aan de slag: stellingen ervoor, vanbinnen de kerk afschermen en steen voor steen terugbrengen in oude staat. Als eerste het torentje: als we nu de klok zouden luiden zou het torentje van het dak af dansen: dat moet anders.

Ons uitgangspunt is dat de kerk gewoon in gebruik blijft, en men zegt dat dat kan. Wel is het lastiger geworden om te parkeren. Beperkt is er ruimte.

Kerkdiensten:

Zondag 2 november is ds Ina Koeman onze voorganger. Zondag 9 november is een gewone zondag: zondag 16 november zit uw gemeentepredikant op de synode, maar komt terug voor de dienst: 23 november de laatste zondag van het kerkelijk jaar, en wij gedenken de overledenen.  Zondag 30 november is het dan alweer 1e advent, met gastvoorganger ds. P.Jansen, en voor de jongeren is er catechese. Ook zijn  vanaf 9 november  de koorrepetities van start gegaan voor de dienst van 7 december, waar we met ` the nine lessons and carols´volgens Engels gebruik de kersttijd zullen inluiden. Het is leuk om te merken dat voor deze dienst veel animo is: zo hebben we al een flink koor bijeen.

Lawistra nieuwe stijl( een nieuwe naam komt eraan!)  is van start gegaan: mooi weer en pittige koffie op z´n oorspronkelijkst gezet, en verhalen over Ethiopië: wat een bijzonder land is dat toch. In de rubriek ´voor allen´ kunt u de vervolg informatie lezen: 22 november komt collega Jacobi, van de DEGPA met een brief , die Maarten Luther schreef aan Antwerpen..

Komen eten: elke dinsdag eet een geanimeerd gezelschap in de gemeentezaal samen wat de pot schaft: daar zitten culinaire vondsten bij en eenvoudige basic maaltijden, maar het wordt tot nog toe steeds met smaak verorberd. En, heb met ons geen medelijden: we drinke er ook een glaasje wijn bij. De bedoeling is om met januari over te stappen naar de donderdag, omdat dat een betere tijd blijkt voor een aantal studerenden: maar tot dan blijven we op dinsdag zitten.. Wie mee wil eten, kan zich tot maandagmiddernacht eenvoudig melden per mail bij samenetenlws@gmail.com.

25 jaar Stadspredikant : in de stad gebeurt van alles, mooie en minder mooie dingen. Een kerk in de stad krijgt overal mee te maken: de stad knaagt en knarst, danst en is uitgelaten. Cultureel, politiek, historisch, een stad heeft een verleden, een stad heeft een gezicht.  Een kant van de stad is ook dat zich daar mensen ophouden die wel een beetje barmhartigheid kunnen gebruiken. De gevoeligheid voor dat sociale is in het werk van stadspredikant Ina Koeman bijzonder tastbaar geworden. Zaterdag 8 november wordt in het PSC aan de Lange Stuivenbergstraat 54 vanaf  9.30u.  tot 13.30u  op verschillende wijzen teruggeblikt en vooruit gekeken, op 25 jaar stadspredikantschap. Een film, een retrospectief van ds . Gerben Hoogterp, een debat, een vrolijke noot …. Welkom.

Voor allen: nu we steeds meer gezamenlijk activiteiten gaan oppakken wordt de rubriek ´voor allen´ bijna net zo´n belangrijke bron van informatie als onze eigen gemeenteberichten: u doet er wijs aan deze bladzijden niet over te slaan: een film, een museumbezoek, er staat van alles op de rol.

Een hartelijke groet, ds J.P.Neels

 

 

 

 

 

In oorlog…

September begonnen we argeloos: nieuw seizoen,  we pakken ons werk weer op: een maand later zijn ook wij direct betrokken bij de situatie in het Midden-Oosten. Het getuigt van moed om daar niet voor weg te lopen: ook namens ons wordt daar nu gedood, en alle grootspraak valt tussen onze tanden aan gruzelementen: we hopen dat het goed zal aflopen, al weten we dat ook noig niet eens: geweld roept altijd geweld op.

Kerkdiensten:

Het is zaak om voor de  oktoberdienstregeling op te letten:  voor de dienst van 5 oktober wordt u gevraagd fruit mee te nemen naar de kerk: wij houden onze jaarlijkse dankdienst voor gewas en arbeid. Het fruit zal na de dienst  worden bezorgd bij mensen die het nodig hebben.

Zondag 12 oktober gaat bij ons voor mw. S. Smedinga, tot voor kort als pastor werkzaam in de gemeente Leiden Zuid-West, in Nederland en tante van onze kosteres Jantien.

Voor zondag  19 oktober moet u in de Sanderusstraat zijn: daar houden we een eenvoudige vorm van een Thomas-viering.  Na een opening en de schriftlezing  gaat u in plaats van te luisteren naar de preek zelf aan de slag met het gelezen Bijbelverhaal.  Creatief met verf, of meditatief door te bedenken waar dit Bijbelverhaal onze gebeden kan beïnvloeden, discussiërend door over het Bijbelgedeelte te praten met elkaar, en zo meer.  De vieringen worden weleens oneerbiedig heilige chaos genoemd: zo kan het bij eerste kennismaking lijken. Toch zult u merken dat er bij de afsluiting van de viering wel iets gebeurt is.

Zondag 26 is een bijzondere gedachtenisdienst, samen met de Degpa, de Deutschsprachige Evangelische Gemeinde Antwerpen. Dit vraagt enige toelichting. 

http://1.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2013/09/29/6f4acfda-2910-11e3-8f01-fee03732d464_original.jpg

Voorheen, maar dat is meer dan een eeuw geleden, kerkten Frans en Vlaams talige protestanten samen met een omvangrijke kring van Duitstalige Antwerpenaren in de kerk aan de Lange Winkelstraat.  Toen kwam de 1e wereldoorlog, met de voor u bekende gevolgen. Nu, een eeuw later, nu wij stilstaan bij de WO I, willen wij in verbondenheid met elkaar als duitse en vlaamtalige christenen een gezamenlijke dienst houden. In de Schelde lag het weekend van 5 oktober  de oude pontonbrug weer, zoals die er in de oorlogstijd ook lag: wij willen graag deze gedachtenisdienst in gezamenlijkheid vieren, om uiting te geven aan ons geloof dat Christus ons over taal, geschiedenis en cultuur heen samen brengt. Veel liederen hebben we gezamenlijk, we belijden een geloof, ook zullen we samen het Heilig avondmaal vieren, staande in één kring.

 

Voor bezinning en gesprek….

Is er dit jaar een poster gemaakt, die u beslist moet bekijken. In een oogopslag ziet u alles waar u dit jaar  vanuit de kerk aan mee kunt doen, door de weeks: een heel gevarieerd aanbod. En daar houdt het niet mee op.  Los daarvan vind ik het altijd leuk en zinvol om een Bijbelkring te houden: praten met elkaar over de bijbel is altijd ongekend avontuurlijk en zet ons leven op z´n kop: wanneer u mee wilt doen hoor ik het graag.

Komen eten……. in de Lange Winkelstraat.    Onze keuken heeft uitstekende faciliteiten en  onderschat niet de culinaire kwaliteiten van sommige bewoners rond de kerk!  De kosters Jan en Jantien hebben het plan opgevat elke dinsdag van de week  een gezamenlijke maaltijd te houden. De opzet is simpel:  iedereen mag aanschuiven: u kunt u tot maandag-middernacht opgeven via e-mail: JPMakkenze@solcon.nl. U betaalt voor het ganse  maal 3 euro: wie koken wil helpt mee met koken, we doen ook samen de afwas: 18.00uur begint het festijn. Bekijkt u de poster in de kerk!!!!!

 

 

Lawistra in een nieuwe jas!

Onze bekende zaterdagmiddagbijeenkomst onder de naam LAWISTRA krijgt een tweede jeugd:  Lawistra houdt op, maar de bijeenkomsten gaan gewoon door onder een andere naam en nu georganiseerd vanuit de gemeenten van Antwerpen Oost,Zuid, West en Noord samen. Drie nieuwe krachten zijn erbij gekomen: mw. Bep Knetemann, Mw. Dini van Os en mw. Tieneke Stoker. Zij zullen samen met Teresa van Pelt de middagen gaan opzetten.  De eerste bijeenkomst nieuwe stijl is zaterdag 18 oktober. Voorlopig heet de club de ´plus-50kring`: dat is geen naam, maar een betere naam gaat bedacht worden door de deelnemers zelf, bedachten wij. De eerste middag wordt een vrolijke start met een Ethiopische middag, een koffie-ceremonie en veel verhalen over het land.

Het gebouw:

Er gaat vanalles gebeuren aan en rondom de kerk. De aannemers start met de restauratie van de voorgevel: eind oktober staan de stellingen.  Het oxaal ( de bovengalerij) wordt afgetimmerd: het wordt dus donker in de kerk. Een hele boeiende klus wordt het inpakken van het orgel: we willlen dat blijven gebruiken, maar er mag geen stof in komen: dus onder leiding van de orgelbouwer moet daar iets op gevonden worden. Het dak krijgt een groot soort haarnet over zich heen gespannen: de losliggende leieen mogen niet ´gaan vliegen`  als het straks gaat stormen. De ramen met gaten moeten dan ook dicht gemaakt zijn: een glazenier zal er noodglas voor aanbrengen….. kortom, er is heel wat reuring in de bestuursraad, maar het gaat allemaal in goed en strak overleg en in een hele goede sfeer.

Nine lessons and carols:

Zondag 7 december, de 2e advent zingen wij weer met een projectkoor  engelse koormuziek: de plannen voor de koorrepetities zijn in de maak: wie mee wil doen kan bij mij terecht: de muziek ligt klaar.

Alle goeds, ds Hans Neels.

 

Nieuw seizoen…

Terug van weg, of weg van terug komt zo langzaamaan het gewone werk weer op gang: scholen beginnen, de tijd van eens wat anders doen is voorbij. De vaste verplichtingen vragen hun aandacht. Ach, alles heeft z´n charme. Voor het komende kerk-jaar zal veel overhoop gehaald worden: het kerkplein verandert in een bouwput vol bedrijvigheid, en hopelijk staat dat symbool voor veel bedrijvigheid, die niet met hardsteen of dakleien maar met bloed zweet en tranen, en hopelijk ook vreugdetranen en vrolijkheid gedaan zal worden. Het meeste heb je aan de kerk als je je laat meenemen in alles wat een kerk in huis heeft. Vijf broden en twee vissen, water dat wijn kan worden, woorden die opwekken, vrede die het verstand teboven gaat, gebed dat rust geeft, en onrust gratis erbij: geloof waar bergen voor aan de wandel gaan: ga er maar aan staan. De kerk is meer dan een gezelligheidvereniging: zomaar opeens kun je dat gewaar worden.

Kerkdiensten:

Zondag 31 augustus werd Delal Salcuk gedoopt, dochter van Yusuf en Sevda Salcuk, Van Duytsstraat 185, Antwerpen.

In september, ik weet nog niet welke zondag, zal Deshwar Mustafa, officieel toetreden tot onze kerk. Deshwar woonde in Mosul en wil bewust christen worden: hij kan prachtig vertellen wat dat voor hem betekent.

Voor zondag 7 september staat op het rooster een interessant gedeelte uit het Mattheusevangelie, dat we wellicht niet zo vaak horen: over het uit de kerk zetten van iemand (Mat.18: 15vv) We moeten het er maar eens over hebben.

Zondag 14 september is havenzondag: ds. Marc Schipper zal de dienst doen en ongetwijfeld iets vertellen over zijn werk  als havenaalmoezenier onder de mensen die met hun schip Antwerpen aandoen.

Zondag 21 september wordt de dienst opgeluisterd door een muziekensemble o.l.v. Koen Becu. Ook vorig jaar speelden zij een keer in de dienst: prachtige renaissance muziek op oude instrumenten. De gelijkenis van de dagloners is dan onze evangelielezing( Mat 20)

Zondag 28 september gaat het over Mat.21, 23vv, en waarschijnlijk wordt dan Deshwar Mustufa ( zie boven) gedoopt, vieren wij avondmaal en ik hoop dat wij dan als gemeente hem vrolijk in ons midden zullen aanvaarden, wellicht met iets speciaals bij de koffie.

Rampen en goednieuws:

Het verbaast me dat ik in het kerkblad nog helemaal niet geschreven heb over de ernstige schade die onze kerk heeft opgedaan bij de hagelbui van Pinksterweekend. Pas nu blijkt hoe ernstig die schade is. Niet alleen de glasramen zijn stuk, maar het dak van de kerk is zo  kapot dat het geheel vervangen moet worden. Dat gaat niet vanzelf: er is de afgelopen maand dan ook intensief contact geweest tussen de bestuursleden die nog thuis waren, Wursten en Quirijns, de architect, met mensen van de stad, erfgoed, monumentenzorg en verzekering. Om vervolgschade te beperken zullen voor de kapotte ruiten  voorlopig glasplaten worden aangebracht, in afwachting van volledige restauratie. Voor het dak is maar een oplossing: geheel vernieuwen. Op zich zijn we niet ontevreden over de vorderingen van de gesprekken, ontmoeten we vele bereidwillig meedenkende bestuurders. Maar het zijn kostbare projecten. Ook de kosterij heeft averij opgelopen, en de gemeentezaal stond blank, waardoor het laminaat vervangen moet worden. Misère dus.

Maar wel goed nieuws is dat er nu echt begonnen gaat worden met de restauratie van de voorgevel: alles is rond: alle  instanties hebben groen licht gegeven. De 800 000 euro die deze eerste fase gaat kosten, wordt betaald. In oktober wordt er gestart. We kunnen blijven gebruik maken van de kerk, maar zullen ons een weg moeten banen door bouwmaterialen en stellingen. De restauratie kan een jaar duren. De brosse gevel wordt verhard en teruggebracht in oorspronkelijke staat. Het grote raam  aan de voorkant wordt uitgenomen en geheel gerestaureerd. Van stoep tot torenspits wordt de gevel aangepakt: afronding zal zijn dat, tot geluk van menig Assyrisch gemeentelid de haan weer van de toren zal gaan kraaien. Ook de klok wordt weer luidbaar.

Het orgel: we zullen nog enig geduld moeten hebben met het oude orgel. De balgjes doen hun werk, maar het duurt nog geruime tijd voordat alle balgjes de juiste afstelling hebben. Zomaar opeens blijft een balgje openstaan bij het spelen, en dat betekent dat de toon blijft hangen en de organist snel het betreffende register moet uitschakelen. Om die rede gaan ook geplande concerten niet door: we durven het nog niet aan.

Gemeentezaal verlicht: de gemeentezaal heeft een nieuw jasje gekregen: ik schrijf het maar voor het geval het u nog niet was opgevallen. Naar een interieusadvies van kosteres Jantien komt het daglicht nu binnen langs modern-antieke vitrage, en een reeks lampen geeft door de hele zaal voldoende en sfeervol licht. Het vanwege de lekkage van pinksteren opkrullende laminaat zal nog vervangen worden, en dan zitten we er weer netjes bij.

Jaarprogramma: het jaarprogramma met lezingen, bezinning, bijeenkomsten van allerlei snit is in de maak. We bieden dat als driegezamenlijke kerken aan. Met het kerkblad van oktober zal het worden meegezonden. Maar let op een interessante lezing, die al op 17 september gehouden zal worden in de Bexstraat: de arts Marc de Smedt zal een lezing houden over euthanasie. Zie rubriek ´voor allen`.

 

 

 

kerkblad - gemeenteberichten - juni 2014

Zomer in-zicht: voor sommigen is het nog even stevig blokken op school, maar velen krijgen met de warme zon brandend boven het hoofd zomerkriebels: een nieuwe regering zo vlak na de verkiezingen zal toch wel niet lukken, en misschien hoeft al ons werk niet meteen vandaag af; menigeen verlaat huis en haard en gaat op pad, voor korter of langere tijd. Ook in de kerk wordt het rustig, omdat de meeste doordeweekse aktiviteiten worden afgerond. Wat ons rest zijn leuke etentjes, informele terugblikken, ontspannen uitstapjes. Toch is dat geen verloren tijd. Het kan zelfs essentieel zijn voor een creatief proces: een tijdje lummelen. Natuurlijk mag u ook een goed boek lezen of iets anders interessants doen. Maar even niet iets ´moeten´ schijnt voor onze innerlijke huishouding best goed te zijn. We zullen ons daar dan maar gewillig aan overgeven….

Kerkdiensten:

Op zondag 1 juni zal ds. T. Schouten voorgaan, emeritus predikant van Boechout: het is de zondag voor Pinksteren, ook wel wezenzondag genoemd, omdat Jezus wel ten hemelgevaren is, maar er verder nog niets gebeurde.

Zondag 8 juni is het dan Pinksterfeest: feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Leerlingen van Jezus bijeen, en ze weten niet wat hen overkomt…  We hopen dat uitbundig en geestig te vieren: thema ´beweging in de lucht´. Zondag 15 juni is zondag Trinitaris. Omdat er nogalveel rare ideeën leven over de belijdenis van de drieenheid van God, lijkt het me best belangrijk daar eens in de dienst aandacht aan te geven. Het geheim, om maar alvast wat te noemen,  is dat je niet moet tellen: God is zelfs niet één, want dat verondersteld dat er nog andere goden zouden zijn. Afin, die zondag meer.. 

Zondag 22 juni wordt een lange kerkdag. Die zondag houden wij onze gemeenteafsluiting van het seizoen, d.w.z. dat we na de dienst als gemeente gezellig na kunnen blijven, er is een eenvoudige maaltijd, een glaasje en er zal voor gezorgd worden dat wij ons vrolijk, creatief en gezamenlijk zullen vermaken.  We hebben niet zoveel tijd, want diezelfde zondag 22 juni wordt vanwege de afronding van de grote verbouwing van het  PSC- Lange Stuivenbergstraat,  een bijzondere dienst  gehouden in onze kerk, gezamenlijk met alle kerken van Groot-Antwerpen, die het PSC steunen, en met een brede inbreng van medewerkers en medelevers die bij dit  diakonale project van onze Protestantse kerken Antwerpen betrokken zijn.. Ds. Ina Koeman zal de dienst leiden. Deze begint om 15.00u. Daarna trekken we in optocht van het Lange Stuivenbergstraat om met eigen ogen de verbouwing te bewonderen. Daar zal ook de receptie zijn.

Ook de Lutherse gemeente van de Tabaksvest viert deze dag feest: o.a. haar 75 jarig bestaan: daarover meer in de rubriek ´voor allen´.

.Zondag 29 juni is kandidaat Ruth Hoogendam voorganger bij ons. Ruth studeert in Nederland theologie en is momenteel  werkzaam in het bijbelhuis.

Zondag 6 juli wordt een speciale dienst. We zijn dan samen, Sanderusstraat en Lange Winkelstraat. We hebben voor de gelegenheid een klein ensemble van min of meer geoefende zangers bijeengebracht voor een klein muziekproject en zullen in engelse stijl koormuziek ten gehore brengen. De kerkdienst zal een anglicaanse liturgieopzet volgen: wel te verstaan, alles gaat in het Nederlands!  We vieren dan ook heilig avondmaal.

De daaropvolgende zondagen is het zomertijd in de kerk. We zullen dan als drie gezamenlijke kerken dienst houden, wisselend over de kerken. Daarover meer in het volgend  kerkblad.

Het orgel.

Op zaterdag 17 mei zijn officieel de werkzaamheden aan het orgel afgerond. Wel zal er de komende tijd toch nog soms een toon blijven hangen, maar dat is niet ernstig. Alle balgjes in het orgel zijn opnieuw ´beleerd´, van kangaroe-leer voorzien: heel dun en sterk leer, dat bijzonder snel reageert. Uit de toelichting van Ronald van Baekel, de orgelbouwer van Firma Adema, bleek ons dat er met grote zorgvuldigheid was gewerkt. Adviseur Cees van de Poel gaf een positieve eindrapportage. Joris Verdin, docent aan het conservatorium, die het orgel vanuit zijn lespraktijk goed kent, bevestigde dat het orgel aanmerkelijk sneller reageert van voorheen. We kunnen dus tevreden zijn. Iedereen sprak vol lof over de bijzondere klank en kwaliteiten van het orgel, wat afsluitend met twee mooie improvisaties door Verdin en van de Poel opnieuw werd bewezen.  In augustus, september, wanneer het leer goed ingewerkt zal zijn en alle hangers verholpen, zullen er door de orgelkring twee concerten worden georganiseerd. Op 29 augustus speelt Annelies Focquaert, 19 september Arno Kerkhof.

Gemeentevergadering:

Omdat het prachtig weer was, hielden we onze gemeentevergadering buiten op het kerkplein; wat achteraf geen goed idee was, omdat nu de informatie via de beamer slecht tot geheel niet te zien was. We keken terug op een jaar waarin vele goede dingen gebeurden, maar ook veel werd opgezet wat uiteindelijk niet of met zeer mager response van de grond kwam. Dat vraag om nader beraad en dat komt er dus ook.   Financieel heeft de kerk haar zaken op orde. Maar een vaste vrije bijdrage vanuit de gemeente is wel noodzakelijk om verder te kunnen, want we teren nu in op ons vermogen. Er werd ter vergadering dan ook een brief uitgedeeld, in Nederlands, Engels en Turks, met het verzoek om onze kerk structureel financieel te ondersteunen. Niet-aanwezige gemeenteleden ontvangen de brief spoedig thuis.  De verkiezing van dhr. Francois Ndeze en de herverkiezing van drie leden van de kerkeraad, te weten mw. Teresa Claes, Elisabeth Berger en Lida Blommaert kon rekenen op de unanieme, danwel bijna unanieme positieve instemming van de vergadering. Wie een inzicht wil hebben in onze financiële situatie kan bij de scriba, liefst per mail, een overzicht van gelden, inkomsten en uitgaven aanvragen.

Afronding opleiding ´geestelijke begeleiding´:

Een van de opdrachten van een predikant volgens de kerkorde is, blijven studeren. Vanaf 2009 volgde ik de opleiding geestelijke begeleiding, een intensieve pastorale training, die vrijdag 23 mei afgerond werd met de officiële uitreiking van een certificaat, op het landgoed Hydepark te Doorn, waar het opleidingscentrum van de PKN gevestigd is. Eigenlijk had het een master theologie moeten zijn, maar de accreditatie van de opleiding heeft wat vertraging opgelopen. Met buitgewoon veel genoegen heb ik deze opleiding gevolgd, omdat het je helpt beter te luisteren naar wat anderen beweegt. Het helpt ook om jezelf kritisch onder ogen te komen. En vooralles helpt het je te zien, hoe broodnodig wij behoefte hebben aan God, om te kunnen leven. We luisterden naar de ervaring van monniken en mystici, kerkvaders, middeleeuwse en moderne charismatische figuren, Franciscus van Assisi, Johannes van het Kruis, de mensen van de Moderne Devotie, Dag Hammerskjöld; beoefenden de lectio Divina bij het Bijbellezen en schoolden ons in praktische vormen van pastoraat, met name als reflectie op eigen biografie.  Sommigen van mijn medecursisten starten nu een eigen praktijk, bieden persoonlijk pastoraat aan. Ik heb er voor gekozen om een dag van de week te gaan werken in de gevangenis als aalmoezenier. Verder hoop ik mijn bevindingen van de afgelopen jaren te kunnen integreren in het gewone werk in de kerk.

 

Passie voor Pasen…

Vrolijk pasen, zeker en vast. Maar dan wel alles meenemen: geen oppervlakkigheid. Juist de vrolijkheid die niets verdoezeld, is intens.  Wij willen vrolijk worden in de weg van het kruis. Rusteloos keren zij die vrezen zich naar U, elk moment van aanvechting,  

Goede God, kom ons te hulp, heilige sterke God, uw wijsheid is het kruis van Christus…..

Restless with grief and fear,
the abandoned turn to you:
in every hour of trial,
good Lord, deliver us,
O God most holy, God most strong,
whose wisdom is the cross of Christ.

In onze passie voor pasen nemen we de voorliggende dagen mee, want die horen er even goed bij, ja, bij de vreugde, wel te verstaan! Het was de wijsheid van God om langs deze weg de hoogmoed en wanhoop van ons bestaan te doorbreken, en we nemen het kruis mee in onze paaslof aan God:

Mercifully grant that we, walking in the way of the cross,
may find it none other than the way of life and peace;

Wees zo goed voor ons, dat wij, wandelend in de weg van dit kruis, geen beter ontdekken  als weg ten leven in vrede.

Zo willen we de goede week ingaan, met passie voor Pasen…!http://3.bp.blogspot.com/-2hOLCanOZwo/T4AfMqFxW6I/AAAAAAAAEgg/XSytVNkozN4/s1600/Open_graf.jpg

Ik zet voor u de komende stations op een rij:

 Zondag 6 april is de 5e zondag van de 40-dagentijd, en ds. Koeman zal de dienst leiden.

De goede week begint op zondag 13 april met palmpasen. We zullen in deze dienst naar oud gebruik delen van het lijdensverhaal lezen, als opmaat voor Pasen.

Witte donderdag, 17 april, vieren wij dan Avondmaal in de Sanderusstraat en staan stil bij het laatste moment dat Jezus met zijn vrienden aanlag voor de maaltijd. Het was toen dat hij hun voeten waste en het avondmaal instelde.

Jongeren gaan echter na de dienst gewoon door: om 21.00u begint voor hen de ´night of the cross`, een lange nacht die ze zowel wakend als dromend door zullen brengen, met een tocht langs drie kerken, die de volgende dag wordt besloten met een paasontbijt. 

Goede vrijdag, 18 april, zijn er twee momenten:     

- Jezus stierf rond het negende uur van de dag, naar Joodse dagtelling, en dat is voor ons 15.00u. Van 14.45u tot 15.15u houden wij in onze kerk een kort gebedsmoment: een enkele lezing, een lied, een gebed, heel sober.

- s´ avonds, 18 april hebben wij geen dienst, maar wordt de Mattheuspassie van Willem Ceuleers uitgevoerd in de St. Antoniuskerk op de Paardenmarkt. Daar zullen we zingend het hele lijdensevangelie horen. We beginnen om 20.00u. Er zullen veel mensen zijn, zodat zelfs de grote Antoniuskerk gevuld zal zijn, dus kom op tijd. (Voor meer informatie over de Mattheuspassie, zie de rubriek Voor allen.)

Stille zaterdag zal een stille dag zijn.

Pasen, zondag 20 april beginnen we om 10.00u met een Avondmaalsviering, een laatste uitloop van de zaterdag, waarbij het vasten doorbroken wordt en brood en wijn gedeeld worden als eerste tekenen van Jezus overwinning op de dood.

Dan gaan we naar buiten, waar we om 10.30u in de tuin paasliederen willen zingen, achter het licht van Pasen aan de kerk zullen binnengaan voor een vrolijke dienst. Extra feestelijk zal het zijn dat het grote orgel dan weer in dienstgenomen wordt. Nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is dat collega Pavel Jun uit Caslav, (Tsjechie) waar wij vorige zomer met gemeentejongeren te gast waren, erbij zal zijn, en dan ook mee zal doen in de dienst.

In alle vroegte, voorafgaand aan de  dienst, om 8.00u die paasmorgen, vindt u vele voorgangers van diverse kerken uit Antwerpen verzameld voor de deuren van de kathedraal op de Handschoenmarkt, en u bent welkom. Een korte maar indrukwekkende plechtigheid, een paasjubel, en een groet: de Heer is waarlijk opgestaan, zullen we daar samen belijden.                  

Zondag 27 april wordt de paaskring gesloten met beloken Pasen: ds. P.Jansen zal deze dienst leiden.

En alvast: een prachtige gelegenheid!!!

 

Zondag 4 mei zingt het Zürcher Kantotal Trachtenchor in de kerkdienst  van de Lange Winkelstraat.     Zo´n zestig mensen in de klederdracht van Zwitserland  zijn dan bij ons in de dienst.

Het weekend van 4 mei wordt in Antwerpen een internationaal korenfestival gehouden. Koren uit heel Europa  geven dan concerten en zullen zich met elkaar meten. Maar buiten het vaste programma om willen de koren ook graag hun medewerking verlenen aan kerkdiensten, en zo kregen wij de vraag of het Zürcher Trachtenchor in onze dienst zingen mocht. Zij zingen in de kerk delen uit de Toggenburgermesse van Peter Roth, een componist die veel volksliederen schrijft. Deze mis heeft ook volkse trekken: ik heb me laten vertellen dat het gloria gepaard gaat met jodelklanken.

 

Vanuit de gemeente:

Verkiezing leden van de bestuursraad: zondag 13 april na de dienst zal in een korte gemeentevergadering drie leden voor de bestuursraad verkozen worden. Wanneer er geen tegenkandidaten worden voorgedragen zijn mw. L.Blommaert, dhr. A.Plaisier en L.Switynk herkiesbaar. Kiesgerechtigde leden hebben met een brief of e-mail een uitnodiging ontvangen.

Lawistra: waanden we ons in de maartbijeenkomst in China, in de aprilzaterdagmiddag gaan we terug naar middeleeuws oud-Antwerpen, en Hugo van Pelt zal ons daar rondleiden:

Het middeleeuwse

ANTWERPEN

En sein 111 straeten geven hunne historie prijs op

Zaterdag 12 april te 14.30 uur

In de koffiezaal van “De Brabantse Olijfberg”

Lange Winkelstraat 5 Antwerpen

Allen Welkom

 

Bijbelgesprekskring: woensdag  22 april komt deze kring weer bijeen, in de benedenzaal van het kerkelijk centrum.

En verder: zal op 18 mei de jaarlijkse gemeentevergadering worden gehouden, doen we 30 mei en 1 juni mee met Openkerkendagen en hebben we op zondag 22 juni een gemeentefeest voorzien.

Een vrolijke tijd gewenst, ds Hans Neels

 

 

 

februari 2014 

Kerkdiensten: het duurt nog een maand voor we ons weer op Pasen oriënteren. Nu tellen we de zondagen vanuit het licht dat ons is opgegaan, vijf, zeven zondagen na de verschijning van de Heer; tot aan zondag 2 maart, de 8e zondag na Epiphanie. Alle tijd dus om rustig of onrustig ons over het leven van Jezus te buigen. Het Mattheusevangelie volgend zullen dat vooral woorden zijn die Jezus sprak: over wie zalig is en zo meer. En elk woord zal ons verwarren en ons leven omkeren: het is niet zomaar een lichtje dat ons opgaat: het is stralend licht, een nieuwe morgen.

Bijzondere aandacht vraag ik voor de jeugddienst van zondag 16 februari. Ik weet niet welke verwachting u van een jeugddienst heeft: houdt er rekening mee dat we deze dienst willen gaan opzetten als een dienst waarin jongeren op hun manier reageren op het evangelieverhaal. En jongeren van nu zijn geen jongeren van 10 jaar geleden. Dus vergeet dat bandje en de vrolijke babbel. Het kan uitermate leerzaam zijn voor de gehele gemeente om te horen en mee te maken hoe jongeren omgaan met geloof. De dienst is in de Sanderusstraat, een gezamenlijke dienst van Zuid en Noord.

Gemeenteberichten:

Wat geweest is en wat komt: de bijbelquiz is geweest en we hadden een leuke avond met elkaar, moeilijke vragen en opnieuw was het Brasschaat die er met de prijzenpot vandoor ging. Wij zagen Joke van der Linde en Brenda Blokland met elkaar smoezen, en denken dat er volgend jaar een quiz

Peinzen, peinzen, hoe heetie ook al weer……  afvaardiging Antwerpen Noord.

uit hun creatieve geesten zal ontspruiten. Misschien een idee om deze quiz weer in de week van gebed om de eenheid te houden en dan breed oecumenisch op te zetten.

Ook dit jaar is er weer een aanbod voor een zevenweekse cursus, kennismaken met christelijk geloof: altijd spannend wie er opaf komen. ( we begonnen woensdag 29 januari, maar u kunt nog aansluiten)  En vrijdag 21 februari wordt er weer een film gedraaid: nu in de Lange Winkelstraat en we denken aan de film van Robert Bresson, le journal d´un curé de campagne uit 1951: geen vrolijke film maar uiterst suggestief.

En verder kijken wijs ik alvast op de kloosterdagen, eind maart. Zie voor al dit schoons de rubriek ´voor allen´.

Lawistra: na Elisabeth Berger over de zeemanshuizen nu  Hugo van Pelt over de straten van Antwerpen, en wat er achter die namen verborgen ligt: zaterdag 15 februari, 14.30u.

Met vriendelijke grote ds. Hans Neels

 

 

 

Januari 2014: Op het nieuwe jaar.

Het nieuwe jaar ligt groen en fris voor ons: tijd voor beste wensen en goede voornemens. Goede voornemens zijn veelal onze eigen kritische blik in de  spiegel, en laat oplichten wat we diep van binnen hopen. Wel, daar gaatie dan: in de kerk gebeuren prachtige dingen, ja ook in onze kerk.  U denk misschien dat ik te veel zoete wijn gedronken heb, maar Ik schrijf dit in alle nuchterheid  en bescheidenheid, maar met volle overtuiging.  En, nee, het wordt niet altijd zo beleefd en niet altijd zo gezien, en dat is jammer, maar niettemin: het gebeurt!  Waar denk ik aan?  Eigenlijk aan alle momenten waarop mensen in de vaargeul van de kerk elkaar ontmoeten.  Wat gebeurt daar dan? Wel, hele gewone dingen. We praten en lachen en huilen en dagen uit en sporen aan; we bemoeien ons met elkaar. Maar wezenlijk daarbij is dat we op de een of andere manier ook oren hebben naar het evangelie en het eigenaardige is dat dat meteen een heleboel overhoop haalt. Soms hebben we het zelf niet eens in de gaten. In onze kerk loopt een intensief integratieprogramma,en  een bewustwordingsproces voor ouderen en jongeren, maatschappijkritische bezinning, hulpverlening.  Er zijn culturele evenementen:  we maken muziek, lezen poëzie en literatuur, reflecteren op onze geschiedenis, filosofisch en ethisch,  en we houden een heleboel mensen van de straat, die het anders toch maar verloren op een drinken zouden zetten, of verslaafd zouden raken aan computerspelletjes. Ja, u denkt nu wellicht: als je zo begint, dan weet  ik ook nog wel wat te verzinnen….  Toch meen ik dit op een bepaalde manier serieus: ik denk echt dat wat wij in de kerk doen waardevoller is dan we op het eerste gezicht denken. En mijn wens is, dat er komend jaar in onze kerk een besef gaat leven, dat we dat herkennen. Dat er onder de  oppervlakte meer speelt en dat we dat zien. Ik zeg het maar eerlijk: ik heb het gevoel dat we vanuit de kerk vaak hele zinnige dingen organiseren, en dat er te weinig mensen op af komen: dus niet zien hoe relevant dat is, en ik hoop dat dat anders wordt. Dat de kerk leert met iets meer van zelfrespect  en zelfverzekerdheid naar buiten te treden: christelijk zelfrespect,  dwz. door Christus gelouterd zelfrespect.

Bij de kerkdiensten.

U merkte het al, we lezen uit het Mattheusevangelie . Mattheus heeft soms wat scherpe opmerkingen die vooral intern kerkelijk lastig liggen, dus het is in vraag hoelang we het prettig vinden, maar voorlopig boeit het wel. Zondag 12 januari ´nogmaals´ over Math. 3 en Johannes de Doper: zondag 19 jan. gaat ds. D. Wursten voor en is het Kanazondag; maar het zou zomaar over niets anders kunnen gaan.  Zondag 26 januari vieren we avondmaal en lezen  hfdst 4 vanaf vers 12, over het begin van Jezus optreden in Israël.  Uitzonderlijk hebben we dan de zondag daarop  2 febr. weer een vrije zondag, maar dat heeft met een intern familiefeestje te maken, want de regel is dat wij driemaal achtereen dienst doen.  Echter, met ds. Koeman hebt u geen vreemde voor u: dat mag ´de pijn van onze afwezigheid ´ verzachten, zou Paulus schrijven.

Op de eerste zondag van het nieuwe jaar werd Akum Duran Akum gedoopt,  4e zoon van Robert en Louizette Forba, Hof ter Loo 7. 

Uit de gemeente:

Met het ingaan van het nieuwe jaar zijn ook onze nieuwe kosters aangetreden. Ik geef hier de adresgegevens door: Jantien  en Jan van den Brink, Lange Winkelstraat 3, en het telefoonnummer is gelijk gebleven: 03- 2323259, email: janvandenbrink@gmail.com. Alle verhuur en andere aktiviteiten rondom het gebruik van de ruimten van de kerk kunt u vanaf nu  met hen overleggen.  Wij wensen hen veel genoegen in ons midden.

Inmiddels hebben we ook afscheid genomen van Hugo  en Teresa als kosters: in de dienst van 15 december eerst wat plechtig in de liturgie, later bij de koffie met enkele toespraken en vanuit de bestuursraad met een mooie  stoffelijke blijk van waardering. Met hart en ziel hebben Teresa en Hugo zich ingezet voor onze kerk, met grote trouw en accuratesse. Wist u bv dat elke zondag de bijbel op de lezenaar openlag op de plek,waar de preek over ging, zelfs als we uit een andere Bijbelvertaling de schriftlezingen deden? Zo waren er vele dingen, die ze veelal onopgemerkt deden. Mooi vond ik dat ze maar een half woord nodig hadden en meteen begrepen wat er gedaan moest worden. Kortom, veel lof,  oprecht gemeend en we gunnen hen van harte een rustiger tijd..  Natuurlijk blijven ze nog gewoon als gemeenteleden en Teresa als diaken betrokken bij het kerkelijke gebeuren, maar het zal er wat onwennig uitzien, dat ze gewoon in de kerkbanken zullen zitten.

Kennismaking nieuwe kosters:

Twee nieuwe gezichten zag u, allemaal nieuwe gezichten zagen wij. We hopen dat die gezichten steeds vertrouwder worden.  Hier alvast wat meer over 'hoe wij in Antwerpen' verzeild raakten.

April, mei en juni 2013: drie maanden werken met gehandicapte meiden in India. En... een tijd van bezinning. We willen onze dromen meer vorm gaan geven...
Augustus: afscheid van ons werk. Jan als wegontwerper in Utrecht, Jantien als sociaal werker in een crisisopvangcentrum voor jongeren in omgeving Utrecht.
September: op het nippertje woonruimte gevinden in Kloosterzande -- verhuisd vanuit Amersfoort. Jan is aan de studie binnen de richting Taal- en Letterkunde met Engels & Theater-, Film-, en Literatuurwetenschap gegaan, hier aan de Universiteit in Antwerpen. En Jantien heeft werk gevonden, op een school, bij iemand thuis en met gehandicpanten. Alles is rond.... totdat.... Oktober: we een vacature zien voor en kostersechtpaar in Antwerpen-Noord. Te mooi om waar te zijn...

Januari 2014: onze eerste dienst zit erop. We zijn nog aan het zoeken, zullen fouten maken, onhandige dingen doen... maar! Hebben er zin in, om aan de slag te gaan. Om samen met jullie vorm te geven aan de Kerk.

Verdere kennismaking volgt, zo hopen we. Evenals dat we een leuke, goede tijd met elkaar gaan hebben!

Het goede en groet!

Jan & Jantien van den Brink

 

Wat er komen gaat:

- allereerst op vrijdag  24 januari de Antwerpse Bijbelquiz. Vorig jaar hebben wij pijnlijk ernstig verloren en ging Brasschaat  er met de trofee, de protestantse mesuzza , vandoor. Dit jaar moet beter gaan. Laten we een sterk team samenstellen en onze Bijbelkennis opvijzelen, zodat het ons geen tweede maal zal overkomen. Brasschaat stelt dit jaar het programma samen: we komen bijeen niet in de Sanderusstraat maar in de gemeentezaal van de Lange Winkelstraat, 20.00u. beginnen we.

- zaterdag 25 januari, gaat het bij de Lawistra´s over straten in Antwerpen en vooral naar wie ze vernoemd zijn en wie dat waren. Hugo van Pelt zal daar ons over onderhouden.

- en wie gaat er mee naar het klooster? Van maandag tot en met woensdag 24, 25 en 26 maart houden we een retraite in het mooie moderne klooster de Roosenberg in Waasmunster. Verblijfkosten  € 90 euro. Tijdens die dagen zal het programma bestaan uit onderling gesprek en meevieren van de getijden.

Ziekteverlof: onze jeugd en integratiepastor Marian Knetemann moest een buikoperatie ondergaan in het ziekenhuis en heeft tot half januari ziekteverlof. Natuurlijk lacht en praat ze altijd, en oogt het allemaal goed, maar een periode van herstel willen we haar wel gunnen.

 

Groet: met dank voor alle goede wensen die wij kregen de afgelopen tijden, een hartelijk groet en alle goeds, Ds Hans Neels

 

 

 

Gemeenteberichten Antwerpen-Noord, de Brabantse Olijfberg.

December 2013: Kerst in de Lange Winkelstraat.

Zoals overal in de kerk is ook in de Lange Winkelstraat de maand december getekend door Kerst, en wel in een waaier van bijeenkomsten, kerkdiensten, ontmoetingen van allerlei formaat en snit. Ik loop ze chronologisch langs.

De 1e advent, 1 december wordt een dienst met prachtige koormuziek en samenzang, geënt op de engelse traditie van de negen schriftlezingen, afgewisseld met liederen, doorgaans aangekondigd als ´a festival of nine lessons and carols´. Persoonlijk moet ik een keer met kerst zo´n dienst horen, want anders is het voor mij geen kerst geweest. Aftastend wanneer de meeste zangers konden kwam ik uit op deze datum: helaas kunnen we daardoor geen dienst houden samen met de Lutherse gemeente aan de Tabaksvest, zoals vorig jaar wel het geval was, want deze kerk heeft op 1e advent traditiegetrouw een kerstmarkt. Het wordt nu dan een gezamenlijke dienst van Noord en Zuid, en het is ons gelukt een mooi stel zangers bij elkaar te brengen.

Zondag 8 december zal dr. D. Wursten de dienst leiden.

Zaterdagmiddag  14 december wordt de Kerst-Inn van onze kerk gehouden, waar u met een gezellige babbel en borrel eeen heel aantal creatieve suggesties kunt opdoen voor kerstversiering, kaarten  en aanverwante zaken. Ook is er een proeverij van Pakistaanse lekkernijen, waarbij u omdat het kerst wordt, bij uitzondering de geheimen van de kok krijgt toevertrouwd, zodat u er uw voordeel mee kan doen. Namaak is hier niet verboden. We beginnen 14.30u. Om 16.00u is het afgelopen.

Maar om 17.00u verzamelen we ons in de kerk voor een INTERCULTURELE KERSTZANGDIENST, waarin alle mogelijke kerstliederen van over de hele wereld gezongen gaan worden. We hebben daarbij wel de hulp van onze diverse gemeenteleden nodig, om te laten horen hoe al die verschillende liederen authentiek moeten klinken.

Daarna gaan we samen eten.

Zondag 15 december en zondag 22 december zijn dan gewone zondagdiensten, waarin op de achtergrond druk geoefend wordt voor kerstmorgen.

Zaterdag 21 december, 14.30u. staat de bijeenkomst van de Lawistra uiteraard in het teken van Kerst.

Dinsdag 24 december zal de kerstnacht viering doorgaan in de Lutherse kerk aan de Tabaksvest. Zij begint om 18.30u, en is daarmee eigenlijk een kerstavond viering. Het wordt een gezamenlijke dienst van Zuid,Oost,Noord Protestant en Evangelisch-Luthers.  Voor velen van u is kerstavond vooral een mooie avond met elkaar thuis rond de tafel, en hoewel we elk jaar stevig investeerden in een eigen kerstnachtdienst bleef het aantal bezoekers beperkt. Samen met de Lutherse gemeente zullen we zeker een volle kerk hebben; bovendien gaan zo ook een aantal puike zangers bijeen zitten, en dat zou wellicht tot enige koorzang kunnen leiden.

Woensdag, 25 december, kerstmorgen houden wij ons vaste gebruik in ere: om 10.00u. is er een korte viering, waarin wij ook het heilig avondmaal vieren en het vasten zal worden gebroken. De vastenperiode voor kerst is korter dan voor Pasen, slechts negen dagen voorafgaand aan kerst, maar ze is wezenlijk en wordt zeker  door Assyrische christenen trouw gehandhaafd. Vandaar dat we daarmee op kerstmorgen zullen beginnen: een korte plechtigheid, met elkaar in een kring in het koor van de kerk.

Om 10.30u begint dan de hoofddienst: een mengeling van een familieviering en een kerkdienst, met een kerstspel, een preek en vele bekende liederen.

Zondag 29 december is een gezamenlijke dienst in de Sanderusstraat, met dhr. F. van de Brande als voorganger. Een jaar later, zondag 5 januari hopen we elkaar dan weer terug te vinden in de Lange Winkelstraat voor de nieuwjaarsviering, maar zo voor kerst staat dat nog mijlen ver van ons af.

Het orgel: het vervangen van de balgjes en vooral het bijstellen van de nieuwe mechaniek bleek monnikenwerk, en neemt ingrijpend meer tijd in beslag dan aanvankelijk was gedacht. Daardoor was het orgel vrijdag 22 november slechts ten dele bruikbaar en niet geschikt nog voor de grote orgelwerken. Spijtig genoeg kon daarom het orgel niet klinken op ons Colloquium rond het doopdeksel, terwijl er juist schitterend mooie muziek was voorbereid. Gelukkig is de firma Adema van katholieke origine, en weten dus wat van een kloostermentaliteit: zij werken dus gestaag voort en we hopen dat het orgel steeds meer bespeelbaar wordt... nvdr: het is niet gelukt en het programma voor het Albert Schweitzer Memorial Concert is aangepast, en ook zeer de moeite. Het moet zeker klaar zijn voor 13 december, omdat we dan een heel interessant Memorialconcert houden ter ere van Albert Schweizer die dan 100 jaar geleden naar Afrika vertrok om daar in Lambarene als arts te gaan werken.. Het programma vindt u bij de rubriek ´voor allen´, zang viool en orgelspel, met muziek uit de tijd van toen. (nvdr zang, viool, klarinet, piano))

Nieuwe kosters: wij zijn bijzonder verheugd dat we er vrij snel in zijn geslaagd opvolgers te vinden voor ons kostersechtpaar Hugo en Tereza. Jonge mensen van rond de dertig: ze komen uit Nederland, Jantien en Jan van den Brink. Zij werkt in de hulpverlening, hij studeert in Antwerpen, opnieuw, want hij was al enkele jaren als ingenieur wegontwerper aan de slag geweest. Per 1 januari kunnen ze beginnen en dat sluit naadloos aan bij de plannen van Hugo en Teresa, die tot Kerst het kosterschap wilden waarnemen, ookal waren ze inmiddels verhuisd naar Boom.  De komende maand wordt een tijd van afscheid nemen: we willen Hugo en Teresa ervan overtuigen dat hun inbreng zeer gewaardeerd is: en kennismaken. De nieuwe kosters wonen inmiddels al in de kosterij, maar, let wel, ze zijn nog niet in dienst! Dat komt spoedig.

Colloquium: Een bijzondere vrijdag, beleefden we rond de ´inwijding´ van het doopdeksel, 22 november. Wie erbij was heeft een indruk gekregen van het leven in onze stad, vlak voor de 1e wereldoorlog. Hoe men toen leefde, voortvarend, vermogend, beschaafd, voorspoedig: nog niet bedacht op wat komen zou. Bijzonder waardevol was, dat we daar samen zaten, mensen van de stad, van de afdeling erfgoed, stadsgidsen, mensen van het toneel, mensen van de kerk, Antwerpenaren van diverse komaf, Duitsers, Nederlanders, Belgen, Vlamingen, de Duitse ambassadeur als eregast. Om na 100 jaar zo samen in alle openheid te spreken over die tijd, dat is belangrijk, bleek. Het leverde twee mooie brochures op, uitgegeven door de provincieraad van Antwerpen, geschreven door onze archivaris Dick Wursten.  Het kan dienst doen als een eerste aanzet voor de komende jaren, waarin de Grote oorlog zal worden herdacht, 2014 - 2018, een gedenken in saamhorigheid.

Ringleiding: voor wie afhankelijk is van een gehoorapparaat hebben we goed nieuws: in onze kerk is ringleiding aangebracht. Het vak banken rechts voorin, waar aan de wand een blauwe sticker hangt, garandeert u een uiterst heldere ontvangst van wat door de microfoon gesproken wordt.

Groet, wij kijken met verwachting uit naar mooie momenten rondom kribbe en stal en een vrolijk kerstfeest samen,

 

Ds. Hans Neels

 

 

 

November 2013:

het begon met een doopdeksel, achteloos op zolder bewaard. Er was een tijd dat men dat ding liever kwijt was en de voorkeur gaf aan het mooie stenen doopvont zonder krullen. Het doopdeksel, door vocht aangetast, lag 50 jaar op de zolder van de kerk, tussen dak en rondbogen. Dan komt er een tijd, dat men, alleen al uit historisch besef, de waarde van dit koperen deksel weet te honoreren. Het wordt van zolder gehaald, deskundig bekeken, grondig hersteld. Toch aardig om met enige fanfare zo´n mooie kap weer officieel in gebruik te nemen, zo dacht men. Daarna is het volledig uit de hand gelopen. In onze bestuursraad zit dr. Dick Wursten. Als geen ander doordrongen van het belang van het levend houden van wat vroeger speelde en dat de kerk tot op vandaag een belangrijke rol vervult in het bewust maken van historische processen.  Wat wij bedachten als een onder-ons-je, met een glaasje en een praatje, werd een colloquium, niet zozeer over dat doopdeksel, al speelt het mee, maar over Duitse presentie in onze stad, begin 20e eeuw, vlak voor de desastreuze tijd van WO I. Het is uitgegroeid tot een voornaam en levendig symposium voor iedereen: een monument van tijdsbesef, onder hetzelfde dak, waar 50-jaar  een koperen doopdeksel lag te verkommeren. Wie iets te weten wil komen van de situatie in onze stad, begin 1900, die moet komen, vrijdag 22 nov.

 Hier volgt het officiële persbericht:

Tussen Koning en Keizer.

De Antwerps-Duitse gemeenschap aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

 • Vrijdag 22 november 2013

 • 14.00u-16.00u & 19.30-20.30u

 • Protestantse Kerk ‘Brabantse Olijfberg’, Lange Winkelstraat 5

 Wist u dat ?

Wist u dat de twee grootste protestantse kerkgemeenschappen van België voor WO I zich allebei in Antwerpen bevonden en dat ze samen meer dan 2.000 leden telden. Ze kerkten in twee grote kerkgebouwen: een vroeg 17de eeuwse kloosterkerk en een neo-gothisch gebouw met groot orgel en 60 meter hoge torenspits, waarin drie luidklokken elke zondag de eredienst aankondigden. Wist u dat zij een eigen protestants zeeliedenhuis hadden (wel twee eigenlijk), een protestantse school, een protestants bejaardentehuis en dat zij een toonaangevende rol vervulden in het economische, sociale en culturele leven van Antwerpen? Ik spreek hier van de twee Duitstalige gemeenten die Antwerpen tot 1918 rijk was. De eerste kerkte in de Lange Winkelstraat (begin 20ste eeuw geheel door hen gerenoveerd), de tweede in de Christuskirche in de Bexstraat (in 1978 gesloopt).

 Morele spagaat.

Voelden de meeste van deze Duitse Antwerpenaren zich voor WO I gewoon Belg èn Duitser – ze vierden even enthousiast Kaisersgeburtstagfeier als de dag der Belgische dynastie – toen de oorlog uitbrak moesten ze kiezen. Velen kozen voor België. Zij gingen tijdens en na de oorlog naadloos op in de Franstalige Antwerpse bourgeoisie. de Franstalige kerk van Antwerpen die tot op vandaag bestaat is hiervan de directe afstammeling. Anderen kozen voor de keizer. In 1918 verdwenen zij en niemand voelde na de oorlog – begrijpelijk – de behoefte hun herinnering te koesteren. Soms werden hun sporen zelfs bewust uitgewist.

foto  : Bijbeldag in de Christuskirche (1949)

 

Herinneringseducatie

Omdat vergetelheid dreigde, hebben het projectbureau De kleine expeditie en het kerkbestuur van de Lange Winkelstraat de handen ineengeslagen. Op 22 november 2013 wordt tijdens een multimediaal colloquium (woord, beeld, muziek) de Duitse kolonie weer tot leven gewekt, alsmede de chaos die het uitbreken van WO I veroorzaakte. De middagsessie is vooral gericht op erfgoedzorgers (maar iedereen is welkom), ’s avonds wordt het programma in verkorte vorm herhaald en zal het gerestaureerde doopvont (von Herrn und Frau Baron von Ohlendorff gestiftet in 1907) worden ingewijd in aanwezigheid van de Ambassadeur van Duitsland, dr. Eckhardt Cuntz. Tijdens deze bijeenkomsten zal de dienst ‘erfgoed’ van de Provincie Antwerpen twee brochures voorstellen die aan de Duitse kolonie en Antwerpen zijn gewijd, beide geschreven door dr. Dick Wursten.

 Met medewerking van o.a. Antoon Vrints (Univ. Gent), Willem Ceuleers (orgel, klarinet), Dick Wursten (Antwerps kerkhistoricus), Max Osterrieth en Werner Karcher (nazaten) en met  steun van het Provinciebestuur van Antwerpen, de Deutschsprachige Evangelische Gemeinde (Antwerpen) en de Deutsch-Belgische Gesellschaft.

  

Overig nieuws:

Kerkdiensten: de eerste zondag van november gaat ds. P.Jansen voor. De andere zondagen, het kerkelijk jaar uit, preek ik, met op zondag 23 november, laatste zondag van het kerkelijk jaar, de gedachtenis van de overledenen. Wij lezen die zondagen getrouw verder over Elia, 1 Koningen 19 vv.

Zondag 1 december, willen we de adventstijd feestelijk openen met een dienst ‘ a festival of nine lessons and carols`: de komende tijd zal een adhoc-koor stevig oefenen, zodat we net als vorig jaar zo´n typische anglicaanse dienst kunnen houden. Wie mee wil zingen melde zich bij mij, ds Hans Neels, neelslos@gmail.com.

Geloofsopvoeding: voor wie eens wil doorpraten met anderen:

Geloofsopvoeding.. 

http://www.smouter.net/wp/wp-content/uploads/2012/02/Saai.jpg

Je wilt je kinderen graag iets meegeven, waardoor ze gemotiveerd in het leven staan, en liefst ook gelovig. Hoe pak je dat aan. Er zijn geen pasklare manieren voor, en iedereen doet het weer anders. Maar het is wel goed om daar met betrokkenen onderling over te praten: daarvoor bieden wij deze avonden aan: geloofsopvoeden, hoe doe je dat? Drie donderdagavonden, bij deelnemers thuis, begin 7 november..

Wie belangstelling heeft kan zich melden bij ds. Los of ds. Visser, of ds. Neels,  e-mail: naar neelslos@gmail.com.

Lawistra: voor 16 november staat weer een Lawistramiddag uitgeschreven: het zal gaan over de keizerskapel in de Keizerstraat, en het zou zomaar kunnen dat we daar ook zelf gaan kijken: let u op de berichtgeving op het prikbord.

De vrijdagavond `Inspiratie: geloof in film of boek´ gaat vrijdag 29 november over het boek ´dit zijn de namen´ van Tonny Weringa.

Ogen:   zielig…, nou niet echt, maar u hebt wellicht gemerkt dat ik de laatste tijd slecht zie. Dat deed ik anders ook wel, maar kon dat toen aardig opvangen. Nu experimenteer ik met nieuwe contactlenzen. Die hebben voordelen, maar in  de aanloopfase ook nadelen: soms dansen alle letters op het papier door elkaar heen: spectaculair, maar wel vervelend als ik net aan het voorlezen ben. Ik moet dan even de tijd nemen om rustig mijn zicht weer scherp te krijgen: dat duurt even. Ik voel me als iemand die stottert: het woord komt wel, maar moet even de tijd hebben. De contactlezenspecialist verzekert mij, dat het steeds beter gaan zal: dat merkt u dan vanzelf weer.

Met heldere groet, ds Hans Neels

 

September 2013

De stad…
en plotseling ontwaakt de stad. In de zomer zijn de straten rond onze kerk leeg; s´nachts is het stil zelfs. Maar binnen een week is dat volkomen anders. De studentenkotten, de hele zomer overal te huur, blijken weer bewoond. Mensen gaan naar school, in pak, dus examens. De buurt komt tot leven. In de kerk doen we het wat kalmer: de maand september is voor ons de tijd van plannen en zaken regelen. Leuk om op de drempel te staan van een nieuw seizoen: altijd weer een beetje speurend naar vergezichten. Een kerkelijke gemeente heeft een vast ritme van steeds terugkerende gebeurtenissen. Daarmee bestormen we de hemel niet. Maar al die momenten in het jaar hebben wel iets van ´meer dan het gewone`. Ze kunnen je inspireren, en dan blijken het pareltjes. Je kunt er ook langsheen glijden, de pit niet vinden: dan treedt er algauw vermoeidheid op: ach, ca va. In de maand september staat alles nog fris in de startblokken: wat gaat het worden, water of wijn. Water en wijn zijn bijbelse woorden: zomaar, op een dag in september, betreden we heilige grond: we gaan beginnen !!

kerkdiensten.
In september tot november lezen we in de kerk de Elia en Elisa verhalen, tenminste, dat heb ik maar beslist. U vindt die verhalen wat verspreidt in het 1e en 2e boek koningen. We beginnen bij 1 Kon. 17. De profeet Elia en ook zijn opvolger Elisa zijn markante figuren, die je niet tegen moet hebben, want dan sta je voor benauwde momenten. Het zijn mooie vertellingen, maar ook zo scherp als een scheermes. We gaan ze lezen. 

Zondag 15 september gaat ds. Ina Koeman voor en zal de dienst een diaconale spits krijgen.
 

Nieuwe koster:
in dit kerkblad vindt u een advertentie. Wij hopen op goede respons. Hugo en Teresa gaan 3 september verhuizen naar Boom, maar willen tot Kerst nog wel blijven kosteren. De telefoon van de kosterij blijft in tact, maar wellicht zult u minder vaak iemand aantreffen. Voor verhuur en inkom kunt u aanbellen op nr. 5.

 

Cursus-aanbod:
in het oktobernummer van het kerkblad zult u een programmaoverzicht aantreffen van een hele reeks aardige leermomenten, opgezet door de drie Antwerpse kerken. Kijk nual bij de rubriek ´voor allen´. Letop, er komt een leuke dag met het nieuwe liedboek aan: 5 oktober. Ook daar leest u over in de rubriek: voor allen.

 

Restauratiewerken:
u ziet nog niets, maar toch is er geweldige voortgang geboekt: de stad heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven. Verschillende bouwbedrijven zijn langs geweest voor het opstellen van hun offerten. De voorgevel en het voorplein van de kerk gaan in restauratie, en ja. het torentje met de klok wordt meegenomen, en aan het eind zal ook de haan weer op de toren staan.  Toch moet er nog veel kantoorwerk worden verzet, het hele project wordt nogmaals berekend en nagezien. De echte bouwwerkzaamheden verwachten wij vanaf  maart 2014.

 

 

Voor nu, alle goeds, ds. J.P.Neels

 

 

 

 

 

 

Zomer……

En net als iedereen 

eenvoudig leven 
been voor been..

en het maakt wel verschil maar toch ook weer niet zoveel, of je nu naar verre streken trekt of het wat dichter bij huis houdt, of thuis blijft, het gaat om die twee benen en dat we die eenvoudig net als iedereen gebruiken .  Ik las de zin op de muur van de schouwburg, op de scheiding van kunst en straat, en markt,  blakend in de zon, schurend aan de regen, maar met een vanzelfsprekendheid  die mij verraste, druk piekerend baasje. Zomer krijgt kleur als we  bij momenten durven de boel de boel te laten en ons dagelijkse patroon doorbreken, en wel been voor been…. gewoon ergens beginnen en even niet weten waar het ophoudt. Creativiteit ontstaat uit ontregeld raken en soms is het verstandig om alvast maar te ontregelen, in vertrouwen dat de rest dan ook wel komt. Iedereen kan dat op zijn eigen manier. Zo wordt het zomer.

Kerkdiensten:

Ook de kerkdiensten raken ontregeld, maar wel op een overzichtelijke manier. Voor de Lange Winkelstraat geldt: de 1e twee weken van juli zijn we open, daarna vier weken dicht: twee keer zijn we in de Sanderusstraat, twee keer vervolgens in de Bexstraat, daarna weer twee keer in de Lange Winkelstraat.  Daarna beginnen we weer met de gewone diensten.

Op zondag 7 juli komen wij kers vers terug van de gemeentereis uit Tsjechië. Hoewel de groep voor een groot deel op eigen gelegenheid nog wat is blijven hangen in Tsjechië, en slechts één auto  met volk terugrijdt. Die doen verslag. Niet alleen informatief  en hoe leuk we het hebben gehad, maar ook inhoudelijk. Hoe is het om als geloofsgenoten vandaag te leven, op verschillende plekken in de wereld.

Overlijden: wij ontvingen het bericht van overlijden van  dhr. Jacob Rooze uit Goes. Hij stierf 6 juni 2013, en werd 87 jaar.  Vele jaren was hij bij ons aktief als penningmeester en ook op afstand volgde hij in Goes nog met belangstelling wat er omging in onze gemeente. De begrafenis heeft in besloten kring plaats gevonden.

Vertrek kosters:

Onze kosters van Pelt gaan verhuizen, na de zomer. Het was wel de bedoeling dat Hugo en Teresa het op termijn wat rustiger aan zouden gaan doen, en de bestuursraad had al wel eens wezen praten over een overdragen van de taken.  Onze kerk heeft een bedrijvig palet van kerkdiensten, verhuur en allerhande aktiviteit, daar komen bovendien verscheidene onderhouds klussen en schoonmaakwerkzaamheden bij, plus komt aan de poort van de kerk een keur van mensen langs met allerlei praktische sociale vragen en toeristische belangstelling.  Onverwacht snel hebben Hugo en Teresa nu een andere woning gevonden, waardoor het opeens heftig ernstig wordt dat we op zoek moeten gaan naar nieuwe kosters, en liefst van gelijk formaat.  De bestuursraad buigt zich erover: u hoort er meer van. Voorlopig gaan tot september alles gewoon door als vanouds.

Het orgel in reparatie:

Vanaf augustus zal ons orgel een grote  reparatie ondergaan. Daarvoor wordt een deel van de mechaniek eruit gehaald  en in een werkplaats van orgelbouwer Adema in  Hilligom (Nederland) worden duizenden kleine balgjes van nieuw leer voorzien. Dat moet een speciaal daarvoor geschikt soepel maar sterk leer zijn. In overleg met een adviseur is gekozen voor kangaroeleer. Het kost veel geld: 30 000 euro. Maar het is noodzakelijk om ons orgel bespeelbaar te houden. Regelmatig vielen namelijk tonen uit of kwam een toon maar langzaam tot spreken, en dan vliegt de kwaliteit van het orgelspel achteruit.  De orgelkring draagt vanuit haar fonds fors bij, de kerk heeft voor deze werkzaamheden ook een reserve: zo bleek het mogelijk om deze reparatie te laten uitvoeren. Half november moet alles weer terug gebracht zijn en functioneren, op een manier zoals het oorspronkelijk ook bedoeld  was.

Verder, heb ik eigenlijk niet zoveel nieuws te melden.  We kijken terug op een reeks van bijzondere bezoeken, een musicall Jozef, een medewerking van een gospelkoor uit Middelburg, een gemeentezondag, benard in een Triatlon, en niet te vergeten een hele fraaie dag in Monnickendam: er staan weer nieuwe plannen in de week, maar eerst gaan we zomeren, en ik wens u alle goeds, daarmee,

 Met vriendelijke groet ds Hans Neels

 

juni 2013

Kerkdiensten, met allerlei extra´s..

Zondag 2 juni wordt de musical Jozef uitgevoerd. Een vrolijk diepzinnig theaterstuk over het meeslepende leven van de zoon van vader Jacob, die onderkoning van Egypte wordt, maar daar gaat wel wat aan vooraf.  In liedjes en spel wordt dat hele verhaal verteld. Er komt wel zo´n 50 man uit Besooyen, een plek in Nederlands Brabant, om deze   voorstelling mogelijk te maken. We beginnen om 12 uur. Voor en in de pauze zorgt de catering voor allerlei lekkers.

Omdat er altijd mensen toch gewoon op de vaste tijd naar de kerk komen, en we niemand vergeefs  willen laten komen, wordt op deze zondag om 10 u. in de gemeentezaal een korte dienst gehouden in de vorm van een morgengebed.

Zondag 9 juni is het alweer een muzikale dienst. Het gospelkoor Sheborim uit Middelburg bezoekt Antwerpen  als uitstap, vanwege het jubileum van hun dirigente mw. Jeanne Ovaa  en zij vroegen of ze in onze kerk mochten meewerken aan de dienst. Wij zullen ze hartelijk onthalen. Voorganger is ds. Jacobine de Jong.

Zondag 16 juni is het ons voornemen de nieuwe verkozen ambtsdrager Thomas Camram te bevestigen als ouderling. Thomas heeft zich al jaren voluit ingezet voor het samenbrengen van de Pakistaanse leden van de Urdu-gemeenschap, maar wil zich nu als ambtsdrager ook breed inzetten voor het geheel van onze kerk.

Zondag 23 juni GEMEENTEZONDAG,: een kerkdienst, een uitgebreid bakje koffie uitlopend op een BBQ,met allerlei salades en broden. Weer onder het motto, ´met elkaar voor mekaar`, dat is ons vorig jaar goed bevallen.  We zullen zorgen dat er van alles genoeg is en zullen er met elkaar een leuk feest van maken.

Zondag 30 juni is  ons bestuursraadslid ds. D. Wursten onze gastvoorganger. Dit ivm de jongerenreis naar Tsjechië, waar een groep jongeren van onze gemeenten naartoe zijn. Wij willen zaterdag 6 juli weer thuis komen, zodat u zondag 7 juli, in de gezamenlijke dienst van Zuid en Noord in onze kerk aan de Lange Winkelstraat, iets terug zult horen van onze reisverhalen.

Verkiezing ambtsdrager:  zondag 19 mei is in het verlengde  van de gemeentevergadering van 28 april de verkiezing gehouden van uiteindelijk maar één ambtsdrager. Twee andere kandidaten hebben zich om allerlei redenen teruggetrokken. Thomas Camram werd met overgrote meerderheid verkozen en heeft zich inmiddels bereid verklaard zijn ambt te aanvaarden.

Dopelingenreünie: het was wel even een teleurstelling toen wij. De voorgangers van de drie Antwerpse kerken,  merkten dat de dopelingenzondag niet van de grond kwam.  Natuurlijk hebben we het allemaal druk en zeker zo´n vrije zondagmiddag is iets kostbaars als je een gezin hebt met kinderen, maar ons leek het wel een mooie gelegenheid om eens met geestverwanten in dezelfde omstandigheden ongedwongen van gedachten te wisselen over wat wij onze kinderen meegeven, in deze tijd. Wij hadden een gevarieerd programma in de maak, met voor elk wat wils. Maar de aanmelding kwam niet op gang, helaas.  Wij staan open voor goeie ideeën, om hier toch op een of andere wijze  een vervolg aan te geven.

Gemeentevergadering, een impressie.  Zondag 28 april hielden wij onze jaarlijkse gemeentevergadering en spraken over het vele werk dat het afgelopen jaar werd verzet. Toen we alles wat een rij hadden gezet, bleek dat een indrukwekkende lijst van ingrijpende maatregelen op te leveren: vooral op organisatorisch vlak. Grote herstelwerkzaamheden aan de kerk, uitlopend op fase 1 van de algehele restauratie van de kerk. Het intense overleg met de stad bracht een herziening van de financiële administratie teweeg en leidde tot de aanschaf van het door kerken allerwege gebruikte  boekhoudprogramma Religiosoft. En dhr. Paul Osterrizts, de penningmeester van Antwerpen zuid, heeft toegezegd ook voor ons dit programma te willen beheren. Wij verkozen enkele al werkzame bestuursleden: dhr. Rini Quirijns, Dick Wursten, en tot penningmeester Bart Swityink. Wat het gemeenteleven betreft dachten we met elkaar na over mogelijkheden voor groei en verdieping, en waar we die dan konden vinden. Er is groei in onderlinge verbondenheid, toch is onze kerkgemeenschap broos, mede gezien haar rijk gevarieerde populatie. De rekeningen bleken in orde: de oud- penningmeester mw. Marian Knetemaan kon met veel dank voor haar inzet, haar taken neerleggen. Onder de nieuwe penningmeester Bart Switynk zullen wij ons nog meer moeten inzetten om de vrijgevigheid voor onze kerk onder individuele leden  door middel van vrije giften te stimuleren.  Er waren veel mensen op deze vergadering afgekomen. Zoals boven vermeld heeft de verkiezing voor ambtsdragers op een later moment plaats gevonden, en zal dhr. Thomas Camram toetreden tot de kerkeraad.

Lawistra in Juni: in gesprek met een imam: zaterdag 8 juni komt bij de Lawistra´s Ibrahim Polat, imam van de moskee aan de St. Lambertusstraat spreken over de Islam in België en West-Europa. Er zijn binnen de islam vele stromingen, en het is zeker boeiend om eens goed te luisteren naar iemand die zeker niet de extremistische islam wil vertegenwoordigen. De middag wordt gehouden op de vaste tijd en plaats: zaterdag 8 juni, om 14.30u, in de gemeentezaal, Lange Winkelstraat.

Voorbereidingen Tsjechiëreis: het is echt een leuke ervaring om in een vreemd land zomaar bij mensen thuis te komen en te zien hoe zij hun leven doorbrengen. Wij hopen dat we nog enkele jongeren kunnen overhalen om met ons mee te gaan. We zijn nu, alles bij elkaar met zo´n 15 man. Zaterdag 29 juni rijden we in alle vroegte weg, en  965 km. later worden we  met allerlei landelijke hapjes of soep ingewijd in de geheimen van het Tsjechische bestaan. We kamperen primitief en kunnen zo low-low-budget een rijke ervaring opdoen, van vriendschap over grenzen heen. We zien het land, we ontmoeten leeftijdgenoten. Zaterdag 6 juli komen we weer terug.

 

Met vriendelijke groet ds Hans Neels

 

 

 

Westminster Abbey.

In de hemel zingen ze engels: sinds ik in Londen in de Westminster Abbey een evensong heb meegemaakt, weet ik het zeker: in de hemel zingen ze engels. Want is er mooiers te bedenken dan een in detail verzorgde vorm van bidden lezen en zingen, verstild, verheven en toch op een bepaalde manier ook weer heel natuurlijk. En spat zuiver. Ik heb gehoord dat deze dapper volgehouden oude traditie van avond-zingen de kerk van Engeland door magere jaren heen geholpen heeft. Toen er in tijden nauwelijks mensen nog naar de gewone zondagmorgenkerkdienst kwamen, bleef de evensong mensen trekken en daardoor bij de kerk houden. Het doet weldadig aan wanneer onbekommerd de kernwaarden van het christelijk geloof verwoord worden en men bidt dat ` zoals u Israël bevrijdde uit Egypte en leidde naar het beloofde land, zo  hebt u ook ons nu uit het domein van de duisternis gehaald: breng ons dan binnen in het koninkrijk van de verrezen Christus. `  Geen zuinig secularisme, geen minzaam schrale  vromigheid: gewoon bijbelse taal.  Cultureel heeft de kerk op het eiland een andere geschiedenis doorgemaakt dat wij op het vaste land, ook op kerkelijk gebied.  Dat merk je. De kerk hoort gewoon bij de samenleving. Een samenleving kan niet zonder een kerk. Uiteraard mag je kritisch vragen stellen zoveel als je maar wilt, maar tegelijk blijft als een kathedraal overeind staan, dat deze vorm van bidden respect afdwingt: dit is geen flauwe kul.

 

Kerkdiensten:

Ook in de kerk is te merken dat het zomer wordt. Er worden uitjes en buiten activiteiten gepland. Ook in de kerkdienst zoeken we de vrolijke noot: paasvuur wordt pinkstergloed, elke zondag krijgt een eigen lofpsalm  toebedeeld.  

Zondag 5 mei, de jeugd is op jeugdkamp,  lezen we Joh. 14, 27…. Een woord van Jezus: ik laat jullie vrede na. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.  Zondag 12 mei is de Lange Winkelstraat dicht en komen we bijeen in de Sanderusstraat.  Zondag 19 mei is het Pinksteren: wij wachten op innerlijk vuur, als teken van de tegenwoordigheid van Christus, ook vandaag. Zondag 26 mei is apart: dan houden we een dopelingen zondag. Alle dopelingen van de laatste tien jaar in  de protestantse kerk van Antwerpen Zuid, Oost en Noord krijgen een uitnodiging om in de middag bijeen te komen om nog eens stil te staan bij die doop. Gesprek en spel: u leest daarover meer in de rubriek ´voor allen´.  Dat is  ´s middags. Maar in de morgendienst zullen we daar onwillekeurig  ook aandacht aan schenken.

Dan tot slot zondag 2 juni: op die zondag wordt een musical opgevoerd, die start om 12 u. Wij houden om 10.00u. een kort morgengebed.

 

Gemeentevergadering, ivm verkiezing kerkeraadsleden.

Na de dienst op Pinksteren, 19 mei, houden we een korte vergadering van de gemeente om drie nieuwe ambtsdragers te verkiezen. Inmiddels zult u ze dan wel kennen, want ze worden komende tijd in de kerk afgekondigd: wij zijn verheugd dat we de kerkeraad mogen uitbreiden met Orham Olcauz, Thomas Camram en François Ndeze.

 

Gemeentenieuws:  Hugo en Teresa, onze kosters,  zijn overgrootouders geworden. Op 15 april beviel Nathali hun kleinkind  van een gezonde jongen, Jayden geheten. De komende tijd wonen zij in bij opa en oma, en worden ze een van de kosterij bewoners.

 

Lawistra:  zaterdag 4 mei, om 14.30u. komen de Lawistra´s bij elkaar voor een cultureel kunstzinnig onderwerp: Hugo van Pelt zal een  en ander vertellen over Pieter Breughel, de schilder van het pittoreske alledaagse leven van de 16e eeuw. Iedereen welkom.


Orgelconcert 17 mei:

De organist van de st Jacobskerk, , Peter Strauven, geeft een concert op ons orgel op vrijdag 19 mei. Zelf schrijft hij over dit concert:

“Engelse en Duitse muziek uit de 19de eeuw”

De instrumenten van de Duitse orgelbouwer Walcker behoren met hun tot het neusje van de zalm. Het orgel dat hij in 1905 voor de Protestantse Kerk bouwde, is dan ook een al te onbekend unicum binnen het Antwerpse patrimonium. Met een tegelijk bijzonder poëtisch en krachtig klankenpalet leent het orgel zich niet enkel voor werken van Duitse componisten, maar bleek het tevens een ideaal instrument bij de vertolking van typisch Engelse romantische muziek. Een afwisselend programma, met muziek van onder meer Felix Mendelssohn, Alfred Hollins en Marco Enrico Bossi werd het resultaat van dit inspirerende instrument.

 

Liedboek: zaterdag 25 mei wordt in Monnickendam met veel toeters en bellen het nieuwe liedboek gepresenteerd: werkelijk met toeters en bellen, want naast  de officiële plechtigheid in de kerk hoort u liederen vanuit de klokkentoren beieren, is er straattoneel en overal door heen het kleine stadje worden voorstellingen gegeven en muziek uitgevoerd, om ten slotte, af te sluiten met een grootse openlucht aubade rondom de haven van de stad aan het IJsselmeer. Plezier alom dus. Maar wie nog mee zou willen, moet ik teleurstellen: er is een massale respons gekomen op de aanmelding, en Monnickendam is helemaal vol. Wie echter toch wat van die dag wil meebeleven, kan meekijken op www.luisterpost.nl,  dat de hele dag door fragmenten van het programma laat zien.

 

Musical: op zondag 2 juni wordt de musical Jozef opgevoerd in de Lange Winkelstraatkerk. De musicalgroep uit Bezooijen in Brabant heeft brede ervaring met het maken van musicals, en zij hebben deze musical met groot succes al meerdere keren ten gehore gebracht. Ze spelen en zingen het verhaal van  Jozef: kijk voor meer informatie bij de rubriek ´voor allen´.


Met vriendelijke groet ds. Hans Neels

 

 

 

 

Vasten.

Almighty God,
whose Son Jesus Christ fasted forty days in the wilderness,
and was tempted as we are, yet without sin:
give us grace to discipline ourselves in obedience to your Spirit;
and, as you know our weakness,
so may we know your power to save;
through Jesus Christ your Son our Lord,
who is alive and reigns with you,
in the unity of the Holy Spirit,
one God, now and for ever.

Dit is een gebed dat gedurende de vasten tijd deel uitmaakt van het morgengebed in de Anglicaanse kerk. Het fascineert me, omdat vasten geen vanzelfsprekend gebeuren is in mijn bestaan. Christenen van het Oosten waren in de eerste eeuwen bewonderd om hun grote discipline bij het vasten, en men zegt dat de Islam haar consequentheid heeft over genomen van deze christenen. Ik hou teveel van goed eten op z´n tijd: ik zeg het maar eerlijk. Maar zoals in dit gebed het vasten wordt toegespitst, raakt het me zeker: give us grace to discipline ourselves in obedience to your Spirit. Hoe vertaal ik dat netjes?  Geef ons genade om onszelf de gehoorzaamheid op te leggen ten aanzien van Uw Geest…. Maar die Engelse gelovigen zeggen het toch mooier: dat het om discipline gaat, discipline in gehoorzaamheid aan de Geest. Zelfs al hou ik van goed eten, dan nog moet ik hieraan geloven, als ik een beetje mezelf respecteren wil: want dit is wat de kern van de zaak is, waar niemand bezwaar tegen maken kan. Fraai dan het vervolg:  ´zoals u onze zwakheid kent,  mogen wij evenzo kennen uw kracht om te redden.´  Daar kan ik de komende zes weken mee vooruit.

Kerkdiensten:

De komende weken zullen we telkens een figuur uit deze beeldengroep vragen naar haar of zijn betrokkenheid bij het sterven van Jezus. ( Welke beeldengroep ? U hebt wellicht het hoofdartikel overgeslagen: niet doen !!) Zoals zij met liefde het lichaam van Jezus de laatste eer bewijzen, brengen zij in heel hun houding tot uitdrukking wat in hen om gaat. En wij staan naar hen te kijken, envoor we het door hebben zijn wij ook in de kring gekomen, en wordt het ook aan onze houding duidelijk, hoe wij daar in staan. Op 3 maart gaat het om Nicodemus en Jozef van Arimathea, 10 maart kijken we naar Maria, de moeder van Jezus en Johannes,  17 maart de andere vrouwen, en op paasmorgen hoort u nog iets over de mannen en vrouwen op het paneel, onder het bed waar Jezus op ligt.

Op zondag 24 januari, palmpasen, gaat ds. GJ Bikker uit Brussel voor. Zelf ben ik in Den Haag om bij de doop van Bram aanwezig te zijn.

In de stille week, uitlopend op het Paasfeest hebben we de volgende diensten:

 • witte donderdag, de dag van de voetwassing en het laatste pesachmaal van Jezus,  vieren we avondmaal: een dienst in de Sanderusstraat.
 • goede vrijdag hebben we een dienst gezamenlijk met de Lutherse kerk aan de Tabaksvest, met schriftlezingen en liederen uit Taizé.
 • Paasmorgen beginnen we in de tuin, om vrolijk met de nieuwe paaskaars de kerk te betreden en Pasen te vieren.

Op zondag 7 april, beloken Pasen sluiten we deze feestcyclus af met een gezamenlijke dienst , in onze kerk: de Wijngaardgemeente van Zuid is dan bij ons te gast, en ik ben voorganger.

Over zingen en bidden in interculturaliteit:

Dat is een mond vol, maar wel precies waar het om gaat. U weet dat het niet vaak het geval dat christenen van zo verschillende nationaliteit samen in een kerk zitten. U zult merken dat we de komende tijd nog intensiever zullen proberen de onderlinge verbondenheid  in de kerkdienst tot uiting te laten komen. Het blijkt niet eenvoudig om de taalbarrière te doorbreken. Maar nog belangrijker is dat we de taal van het hart van elkaar (leren) verstaan. Het is mooi wanneer zo af en toe iemand wat in z´n eigen taal zegt:  mooier als we samen weten waar we mee bezig zijn en wat ons bezield. In de dienst zal het soms anders gaan dan u gewend bent.  Soms nemen we  kort de liederen door die we gaan zingen. Wellicht geven we wat meer aandacht aan voorbeden of vragen we iemand iets te vertellen. Soms zit het maar in kleine dingen, bijvoorbeeld dat we er op letten niet te ver uit elkaar te gaan zitten.  Wij hebben onszelf als doel gesteld vieringen te houden, waarin de kerk wereldbreed  voelbaar is. Wij denken dat het de moeite waard is daar biddend, zingend, prekend en gelovig aan te werken. Graag hoort de kerkeraad van u waar iets te verbeteren valt.

 En wat er verder valt te beleven…

 • op vrijdagavond 8 maart, om 20.00u. wordt de Johannespassie van Willen Ceuleers uitgevoerd. Net als vorig jaar op Goede vrijdag in de Antoniuskerk aan de Paardenmarkt, toen we daarheen moesten uitwijken vanwege  de gevaarlijke situatie van onze kerk. Nu dus gewoon in onze kerk: zie de navolgende rubriek, voor allen.
 • kloosterdagen, van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 maart, in Postel: zie de navolgende rubriek, voor allen.
 • Lawistra, komt bijeen op zaterdag 9 maart, met een eigenzinnige kijk op de mooiste stukjes Antwerpen door Marion Schmitz, stadgids, thuis een vele wetenswaardigheden van onze stad en ook nog redactrice van ons kerkblad.
 • en wie zingt mee met ons gelegenheidkoor voor de regionale liedboekzangmiddag,  1e repetitie 18 maart: zie navolgende rubriek, voor allen.
 • en dan nog Tjechië, jawel, het wordt eentonig: zie de navolgende enz. enz.

Verder: snoeiers gevraagd !!

Zaterdag 16 maart worden de bomen  voor de kerk en in de tuin aangepakt: met een boomdeskundige en een hoogwerker willen we de bomen snoeien en de takken  verwerken: en daarvoor zoeken we VRIJWILLIGERS, die mee willen helpen. Meld u bij koster Hugo.

Alle goeds, ds Hans Neels

 

Gemeenteberichten februari 2013

Spraakverwarring….

Ik geloof in een heilige katholieke kerk, zeiden wij laatst in de geloofsbelijdenis. Van verschillende kanten hoorde ik reacties: moet dat niet zijn: ik geloof in een heilige algemene christelijke kerk? Ja, ja, maar wat zegt u nou toch allemaal? Een christelijke kerk… zijn er dan nog andere kerken, dan christelijke kerken? On-christelijke: oké, dat kan nog. Maar een kerk is nu juist, een christelijke samenkomst, bijeengeroepen door Christus: een kerk is een kerk.  Ik weet wel hoe het komt dat we de dingen zo zeggen: dat komt door Luther en heeft met vertalen te maken; dat laat ik nu rusten. Een kerk is per definitie christelijk: dus dat hoeft u er niet bij te zeggen. 

Maar u struikelt over het woord katholiek. Katholiek betekent algemeen, dus van overal en altijd. Er is maar één kerk, op deze wereld, en dat is DE kerk, de katholieke kerk dus, de kerk die er is gekomen omdat mensen in Christus gingen geloven, en Christus hen riep. Er is maar één Christus, er is maar een kerk.. 

Er zijn wel verschillende kerkgenootschappen. Zo heb je de Rooms-katholieke kerk, die katholiek is, maar ook weer een beetje apart: vanuit de Roomse familietak. En Grieks-orthodoxen, die ook katholiek zijn, maar uit de Oosterse familietak stammen, en dan ook nog van de Griekse kant. En protestanten hebben wat met de reformatie en hechten aan hun zelfstandigheid. Omdat mensen verschillend zijn, zijn er verschillende kerken, maar het zijn loten aan dezelfde stam, de ene kerk.

 

Formeel blijkt het lastig al die  verschillende mensen in een kerk te krijgen. De oecumene van het ene instituut hebben we veelal in de dossierlade weggestopt:  je krijgt alleen maar lastige situaties. In wetenschappelijke kringen echter is oecumene al lang en breed praktijk:  niemand vraagt waar je naar de kerk gaat. Er wordt alleen gekeken of je wat te melden hebt. In mijn boekenkast staan alle tradities bij elkaar, Augustinus, Johannes van het Kruis, Franciscus en Calvijn, Bonnhöffer en Volf, ieder die iets zinvols te melden heeft.

 

Als we in de kerk komen, zetten we onze menselijke beperkingen ernstig tussen haakjes, en als we principieel worden, en dat zijn we in de belijdenis, dan zeggen we radicaal en zonder terughoudendheid: ik geloof een heilige katholieke kerk: bij Christus zijn we één.

Om Christus heen vormt zich de katholieke kerk, en het is heilzaam voor ons allemaal te weten dat die kerk katholiek is: algemeen, van Noord tot Zuid , van overal en van alle tijden.

 

Kerkdiensten:

We zijn nog amper van Kerst bekomen, - ik moet m´n ster nog opbergen - , of het wordt alweer ernst in de kerk: halverwege deze maand begint opnieuw de 40-dagentijd en komende serieuze thema´s aan de orde. Maar ja, daar is onze wereld dan ook naar: het gaat niet zomaar vanzelf de goede kant uit. De zondagen waarin ik voorga lezen we stukje bij beetje verder in het evangelieboek Lukas, hoofdstuk 4 en 5, 9 en 13. Het is nog even spannend of ds. Jansen op 17 febr. kan voorgaan: wij vernamen dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

 

Vasten:

Met de 40-dagentijd begint ook voor velen een periode van bezinning en vasten. Hoewel niet iedereen daar even streng mee omgaat, willen we als kerk wel een pleidooi houden voor enige vorm van terughoudendheid, of ook omgekeerd om u er eens  toe te zetten juist iets te doen, waar u  normaal gesproken niet aan toe komt: lees een boek, ga op retraite, neem tijd, kom luisteren bij de Johannes Passie. U krijgt bij ons geen koekje bij de koffie na de kerk: het is maar een hint. De Oosterse kerk was voorheen veel strakker in vasten: het schijnt dat de Islam, ontstaan in die cultuur van Oosters christendom de straffe handhaving van het vasten van die oosterse christenen heeft overgenomen. Ik ken nu nog mensen die soms een hele dag niet eten of drinken. Wij 21e eeuwers hebben de neiging om al vlot te zeggen: het gaat niet om het vasten op zich: dat zal best, maar als we dan vervolgens niks doen, dan wordt het wel een hele magere invulling van een op zich zinvolle en bijbelse gewoonte.

 

Gemeentenieuws:

Overleden: met 90 jaar en 5 dagen is overleden Renee Gulinx, weduwe van Walter Gartner. Geboren op 12 januari 1923 in st. Gillis, gestorven in WZC Het gouden Anker, Binnenvaartweg in Antwerpen op 17 januari 2013. Na een plechtigheid in het Crematorium te Wilrijk is haar urn op donderdag 24 januari bijgezet op het urnenveld in Schoten.

 

Bijbelquiz: Op de bijbelquizavond afgelopen vrijdag 23 januari zijn wij als kerk van de Lange Winkelstraat eervol maar dramatisch geëindigd op de laagste plaats. Terwijl we toch sterke personen hadden ingebracht. Brasschaat gaat nu strijken met de eer: maar volgend jaar krijgen we een tweede kans. Dit jaar dus dapper Bijbellezen en feiten onthouden.

 

Bourgeois: Wellicht las u het ook in de krant: vorige keer hielden we nog een slag om de arm, maar nu heeft minister Bourgeois zijn handtekening kunnen zetten onder het besluit, zodat de 1e fase van de restauratie van onze kerk echt van start gaat: dit jaar nog. De stad is bouwheer en neemt het initiatief.

 

Beraadsdag: zaterdag 23 februari houden we een beraadsdag en iedereen die mee wil denken is welkom. En we hebben een leuk thema: kunt u tegen kritiek? Hoe gaan wij om met diversiteit, verschil van mening; en hoe gaan we met elkaar om als we na een stevig gesprek met verschillende inzichten blijven zitten. Kritiek kan verlammen: kritiek kan ook dynamiek geven. Wij hopen op een amicale middag onderling beraad.  We beginnen 14.00u en hopen af te sluiten bij de Libanees. De beraadsdag houden we in de gemeentezaal van onze kerk, aan de Lange Winkelstraat.

 

Hardop denken…..  over  stilte en een deur:

Na de drukte en de hectiek van alle dag komen we een moment bijeen voor ontmoeting, bezinning, zingen, gebed en stilte. De kerkdienst is een apart gebeuren. Waar vind je dat nog in deze tijd, zei laatst iemand  tegen mij, (geen vaste kerkganger):waar vind je vandaag nog een plek waar even niks hoeft, en waar mensen zomaar met elkaar de tijd nemen om eens na te denken over waar ze mee bezig zijn. We betreden de kerk, en eigenlijk gaat het dan vanzelf: vooraan brandt de paaskaars, we zoeken een plekje in de bank.. de ruimte, de stilte. Nee, niet dat ieder strak z´n mond houdt: het is geen begrafenis, toch hangt er stilte om je heen, en dat kan goed doen.  Die stilte zit gek genoeg zelfs in de muziek, in vrolijke orgelklanken,  en  in de gebeden, in de preek. Een stilte die uitnodigt om vanbinnen stil te worden.

Met die stilte willen we kostbaar omgaan, zeiden we in de kerkeraad. Daarom is er een mooie geluidsversterking, die niet brult, maar wel helpt. Misschien zouden mensen die later komen, bij de ingang even willen wachten op een moment, dat er bv. gezongen wordt. We hebben alvast besloten die klapperende en over de grond schurende binnendeur links niet meer te gebruiken: u kunt nu echt zachtjes binnen komen. GSM uit, waarom zou die aan moeten staan? Soms zijn het maar kleine dingen.

  

Aanbod van de drie Antwerpse kerken:

 

Koosterlingen….. gevonden! 

maar er kunnen er nog bij:

Misschien ook voor u een mooie manier om vanbinnen eens tot rust te komen, en tot bezinning: dat kan alleen als wij ons er ook toe zetten: enkele dagen verblijven in een klooster kan daar bij helpen.

Onze kloosterdagen zijn vanaf  woensdag voor de lunch  t/m vrijdag na de lunch, 13, 14, 15 maart, 2013.

Kosten:  ongeveer E 90,- , exclusief de reiskosten. Het wordt nu tijd om u op te geven. In het volgende kerkblad komen nog wat concrete inlichtingen over de organisatie en de invulling van de dagen.

 We verblijven net als vorig jaar in de Abdij van Postel te Mol.:

 

Info en opgave: ds. Hans Neels

            

  

De Johannes Passie,

http://www.a-c-m.be/images/acm.JPG

Net als vorig jaar wordt opnieuw de Johannespassie van Willem Ceuleers uitgevoerd.  De woorden van het lijdensevangelie naar de beschrijving van Johannes worden gezongen op muziek, door Willen Ceuleers gecomponeerd naar oude stijlprincipes. In 2012 moest vanwege gevaar voor vallende stenen worden uitgeweken: dit jaar vindt het concert wel plaats in de Protestantse Kerk, lange Winkelstraat. Het Antwerps Collegium Musicum voert de muziek uit, met solisten, oude instrumenten en koor. Vrijdag 8 maart, 20.00u. met vrijwillige bijdrage bij de inkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Home ] contactinfo ] Kerkelijk leven ] Kerkdiensten ] Organisatie ] Kerkgebouw ] Brabantse Olijfberg ] Walcker orgel ] Cultuurpatrimonium ] Bezinning ] ANBI ]